V o o r e e n d i v e r s e e n i n c l u s i e v e s a m e n l e v i n g

Het COC zet zich actief in voor een diverse en inclusieve samenleving. We verbinden de regenboogbeweging en komen op voor emancipatie, acceptatie en gelijke rechten voor lhbti+ personen.

Lees meer over ons
COC leden juichen tijdens een lhbti+ dag in de logo letters van COC.

Dit is waar we voor staan

Onze visie

Wij geloven in een wereld waar iedereen in vrijheid en veiligheid zichzelf kan zijn. Waar je kunt houden van wie je wilt. Waar iedereen mee kan doen en mensen de kans hebben zich tot hun volle potentie te ontwikkelen. Ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, en geslachtskenmerken. In Nederland en de rest van de wereld. Want dat verdient iedereen.

Onze missie

Wij zetten ons actief in voor emancipatie, acceptatie en gelijke rechten van lhbti+ personen in Nederland en de rest van de wereld. Dit doen we samen met mensen uit de gemeenschap en met bondgenoten. We zijn actief op tal van gebieden, met het accent op jongeren & onderwijs, jouw belangen, internationaal, cultuur & geloof, 50-plussers, beweging, queers van kleur, veiligheid, welzijn, werkvloer, leefvorm.     

Ons ontstaan

Natuurlijk hadden we liever gezegd dat we inmiddels niet meer nodig waren, maar er is nog altijd werk aan de winkel. Zo krijgen zeven op de tien lhbti+ personen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn, en zijn lhbti+ personen in bijna zeventig landen nog steeds strafbaar. Opgericht in 1946 is COC inmiddels de langst bestaande lhbti+ belangenbehartiger ter wereld. We hebben twintig regionale verenigingen, wat inhoudt dat er altijd een COC bij jou in de buurt is.

Ons werk

Wij zorgen ervoor dat lhbti+ personen gehoord worden en versterken je stem. Samen met jou werken we zo aan verandering. Met scholieren zorgen we bijvoorbeeld voor veilige scholen en met buitenlandse activisten zetten we ons in voor gelijke rechten. Ook zorgen we ervoor dat jouw stem gehoord wordt bij politiek en media. We verbinden mensen en stellen concrete oplossingen voor. Zo behalen we tastbare resultaten en brengen we samen hoognodige veranderingen teweeg.

Onze resultaten

Samen bereiken we veel op het gebied van emancipatie, acceptatie en gelijke rechten. Denk aan openstelling van het huwelijk, verplichte aandacht voor acceptatie op school en een wettelijk verbod op lhbti+ discriminatie. Nederland denkt de laatste decennia véél positiever over lhbti+ personen. We steunen lhbti+ activisten in meer dan 35 landen. Is dat genoeg? Nee, Nederland behoort niet meer tot de kopgroep van landen waar lhbti+ rechten goed geregeld zijn. En in veel landen wordt de regenbooggemeenschap nog altijd vervolgd en gevangen gezet. Jouw hulp hebben we dus nog steeds hard nodig!

Onze jaarverslagen

Belangrijk nieuws en publicaties

Nieuws

Onderzoek naar daten, relaties en (ex-)partnergeweld onder lhbt+ jongeren

Doneer, doe een bijdrage of help mee voor lhbti+ personen bij het COC.

Zonder jouw hulp is er geen COC. Met jouw activisme en donaties bereiken we meer emancipatie, sociale acceptatie en gelijke rechten. We hebben je dus hard nodig – of je nou bijdraagt met tijd, kennis of geld.

Op een andere manier meedoen?

Logo voor de Gender & Sexuality Alliance. Dit is een organisatie of groep leerlingen en vrijwilligers die zich sterk maakt voor een voor iedereen veilige omgeving op school.

Start een GSA op jouw school

Een Gender & Sexuality Alliance (GSA) is een groep leerlingen die zich met steun van COC inzet voor een veilige omgeving op school voor iedereen.

Meer weten? Kijk hier
Logo voor Jong&Out-community. Deze community is er voor iedereen tot en met 18 jaar, ongeacht seksuele oriëntatie,  genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken.

Sluit je aan bij de Jong&Out community

Onze Jong&Out-community is er voor iedereen tot en met 18 jaar, ongeacht seksuele oriëntatie,  genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Jong&Out is dé plek om andere (lhbti+) jongeren online en offline op een veilige manier te ontmoeten.

Meer informatie vind je hier
Logo voor Expreszo. Expreszo is een online magazine voor en door queer jongeren dat lhbti+ jongeren voorziet van artikelen, tips en voorlichting.

Neem een kijkje bij Expreszo

Expreszo is een online magazine voor en door queer jongeren dat lhbti+ jongeren voorziet van interessante en leuke artikelen, tips en voorlichting. Het zit vol met verhalen die nog niet zoveel plek krijgen in de mainstream media.

Naar de website
Logo voor Roze50plus. Roze 50+ gemeenschap is er voor queer ouderen.

Sluit je aan bij de Roze 50+ gemeenschap

Ben jij op zoek naar informatie, activiteiten en mogelijkheden om elkaar als roze 50-plusser te ontmoeten? Sluit je dan aan bij onze Roze 50+ gemeenschap! Op Roze50plus.nl lees je meer.

Lees hier meer
Logo van Roze Loper. Roze loper is een officieel keurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen die werken aan sociale acceptatie en inclusie van lhbti+ personen.

Vraag een Roze Loper aan via RozeZorg

De Roze Loper is een officieel keurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen. Instellingen met een Roze Loper-keurmerk maken werk van sociale acceptatie en inclusie van lhbti+ personen. Een Roze Loper aanvragen? 

Ga naar rozezorg.nl
Logo van Respect2Love. Respect2Love is een community voor en door lhbti+ personen met verschillende culturele of religieuze achtergronden.

Sluit je aan bij Respect2Love

Respect2Love is onze community voor en door lhbti+ personen met verschillende culturele of religieuze achtergronden. Samen delen we informatie, advies en organiseren we bijeenkomsten. In ons Respect2Love Empowerment programma ontwikkelen lhbti+ personen met een diverse achtergrond zich tot voortrekkers in hun eigen gemeenschap en de maatschappij. 

Sluit je aan
Logo voor AutiRoze. AutiRoze is er om lhbti+ met autisme hun plek te laten vinden in de regenboog gemeenschap, de autisme gemeenschap en de samenleving als geheel.

Bezoek een evenement van AutiRoze

AutiRoze is er om lhbti+ met autisme hun plek te laten vinden in de regenboog gemeenschap, de autisme gemeenschap en de samenleving als geheel. Ze organiseren regelmatig leuke en gezellige ontmoetingen.

Bekijk de website
Logo van Roze Gebaar. Roze gebaar is de online gemeenschap van, voor en door dove en slechthorende lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (lhbti's) in heel Nederland.

Sluit je aan bij Roze Gebaar

Roze Gebaar is de online gemeenschap van, voor en door dove en slechthorende lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (lhbti’s) in heel Nederland. Op RozeGebaar.nl vind je informatie over homo- en biseksualiteit en genderidentiteit en een overzicht van activiteiten door het hele land.

Sluit je aan
Logo van Zonderstempel. Zonderstempel is een website van en voor lhbti+ personen met een verstandelijke beperking.

Bekijk onze website Zonder Stempel

Zonderstempel.nl is een website van en voor lhbti+ personen met een verstandelijke beperking. In hun ontmoetingscafe’s organiseren ze regelmatig gezellige en fijne bijeenkomsten.

Meer informatie
Logo van Switchboard. Switchboard is er voor alle lhbti+ personen en voor ieder ander die informatie, advies, ondersteuning en een luisterend oor nodig heeft.

Word vrijwilliger bij COC Switchboard

Switchboard is er voor alle lhbti+ personen en voor ieder ander die informatie, advies, ondersteuning en een luisterend oor nodig heeft. Je kunt hier praten en vragen stellen zonder beoordeeld te worden.

Word vrijwilliger

COC bij jou in de buurt

Waar je ook woont, er is altijd een COC in de buurt waar je op kunt rekenen. Een regionaal COC geeft lhbti+ voorlichting op scholen, organiseert sociale activiteiten, werkt aan veiligheid en acceptatie, en doet nog veel meer. Lokaal behartigen we jouw belangen, en zijn daarmee voor velen een eerste aanspreekpunt. We ontvangen je dan ook graag met open armen!