Terug naar overzicht

Aandacht voor intersekse bij de VN

De mensenrechten van personen met een intersekse-conditie komen deze week aan de orde bij de Verenigde Naties. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten sprak zich daarover maandag uit bij de opening van de Mensenrechtenraad en vrijdag wordt over dit onderwerp mede door COC Nederland een bijeenkomst georganiseerd.

De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Prins Zeid Ra’ad Al-Hussein (zie foto) hield afgelopen maandag de openingstoespraak voor de 30ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Geneve. In zijn toespraak schonk de Hoge Commissaris ook aandacht aan de mensenrechtensituatie van personen met een intersekse-conditie:

Far too few of us are aware of the specific human rights violations faced by millions of intersex people. Because their bodies don’t comply with typical definitions of male or female, intersex children and adults are frequently subjected to forced sterilization and other unnecessary and irreversible surgery, and suffer discrimination in schools, workplaces and other settings. We plan an expert meeting to identify steps that States and others can take to end these abuses.

VN-Mensenrechtenraad - side event intersex - september 2015Dit is de eerste keer dat er op dit hoge diplomatieke niveau over mensen met een intersekse-conditie én de schending van hun mensenrechten gesproken is.

Vrijdag organiseren COC Nederland en ILGA-World rond de zitting van de Mensenrechtenraad een zogenaamd side event om de aandacht voor intersekse en mensenrechten te stimuleren.

Het VN-Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten heeft onlangs in het kader van de campagne Free & Equal – United Nations for LGBT Equality een factsheet over intersekse uitgebracht. Het factsheet bevat informatie over intersekse en geeft ook aanbevelingen aan VN-lidstaten om beleid te voeren om de mensenrechten van personen met een intersekse-conditie te beschermen.

[Bron: COC NL/UNHCHR – Foto Prins Zeid Ra’ad Al-Hussein: CC-VN Missie Geneve]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!