Terug naar overzicht

Aanpak homofoob geweld topprioriteit politie

De aanpak van homofoob geweld wordt de komende vier jaar een topprioriteit voor de politie. Dat staat in de Veiligheidsagenda 2015-2018, die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) deze week aan de Tweede Kamer stuurt. Het COC is bijzonder ingenomen met het besluit.

De bewindsman komt hiermee een toezegging na die hij op 12 mei jl. deed aan COC Nederland. Het COC dringt al een paar jaar aan op een hoge politieprioriteit voor de aanpak van geweld tegen lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s).

Het COC wees de bewindsman er tijdens een gesprek in mei op, dat het aantal meldingen van discriminatie en geweld tegen LHBT’s de afgelopen jaren bijna verdubbelde, van 623 naar 1.143 gevallen per jaar.

Van wijkagent tot korpschef

COC-voorzitter Tanja Ineke is ‘bijzonder ingenomen’ met het besluit. “Echt gelukkig zijn we natuurlijk pas als het geweld tegen LHBT’s afneemt, maar dit besluit is een belangrijke voorwaarde om dat te bereiken. Van wijkagent tot korpschef, niemand kan nu nog ontkennen dat geweld tegen LHBT’s krachtig moet worden aangepakt.”

Ineke roept LHBT’s op om altijd aangifte te doen als zij slachtoffer worden van discriminatie, ‘want alleen dan kan de politie in actie komen’.

De aanpak van homofoob geweld maakt deel uit van zes politieprioriteiten die minister Opstelten, het Openbaar Ministerie en burgemeesters deze zomer overeenkwamen. Homofoob geweld wordt voortaan gerekend tot de high impact crimes, misdrijven met grote impact op het slachtoffer en zijn omgeving. De aanpak van homofoob geweld zal volgens de Veiligheidsagenda worden versterkt. Het ministerie gaat jaarlijks monitoren of ambities uit de Veiligheidsmonitor worden verwezenlijkt.

Tanja-Ineke-Ivo-Opstelten-mei-2014-KLEIN

In het gesprek van 12 mei jl. met het COC beloofde Opstelten de aanpak van homofoob geweld tot inzet te maken van zijn onderhandelingen met het Openbaar Ministerie en de regioburgemeesters over de politieprioriteiten. Naar nu blijkt met succes. De Veiligheidsagenda 2015-2018 wordt naar verwachting in de komende maanden behandeld door de Tweede Kamer.

[Bron: COC NL – Foto Ellie Lust: Roze in Blauw – Foto Opstelten en Ineke: COC NL-PhT]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!