Terug naar overzicht

Actie Groen Licht voor mensen op de vlucht aan de EU grens

De Vereniging van Asieladvocaten Nederland (VAJN) roept mensen op om op 10 december een groen licht te laten schijnen als protest tegen de schending van de mensenrechten van asielzoekers aan de grenzen van Europa. Het COC en veel andere mensenrechtenorganisaties sluiten zich bij de actie aan.

Mensen op de vlucht –waaronder ook LHBTI personen – worden aan de Europese grens steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde hand teruggeduwd uit grondgebied van de EU, zo schrijft de VAJN. Dit alles gebeurt om hen de mogelijkheid te ontnemen gebruik te maken van hun recht asiel aan te vragen in Europa. Ngo’s en individuen die deze mensen in nood te hulp schieten, worden in de EU steeds vaker strafrechtelijk vervolgd.

De Vereniging van Asieladvocaten Nederland (VAJN) is van oordeel dat de EU jegens mensen op de vlucht op deze wijze mensenrechten schendt. Niet de ngo’s en individuen die hulp bieden aan mensen in nood begaan een misdaad, maar lidstaten van de Europese Unie schenden mensenrechten jegens mensen op de vlucht.

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Sommigen van hen durven het groene licht niet meer aan te doen uit angst voor repercussies door Poolse autoriteiten.

De Vereniging van Asieladvocaten geeft haar leden een groen licht cadeau en roept andere instanties en inwoners van Nederland op om 10 december, internationale dag van de mensenrechten, hun woning of gebouw groen te laten kleuren. Want mensenrechten gelden altijd en overal, en moeten door lidstaten van de EU gerespecteerd worden als mensen op de vlucht aan, op of over de grens van de EU asiel aanvragen.

Mensen op de vlucht laat je niet in het donker maar bied je een groen licht!

Deze actie wordt ondersteund door een groeiend aantal organisaties, tot nu zijn dat onder meer Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Vluchteling, Defence for Children, Humanistisch Verbond en COC Nederland.

Bron: COC NL – Foto Asielzoekers: CC-Directie Voorlichting