Terug naar overzicht

Actie in België voor juridische erkenning duomoeder

Vandaag voeren çavaria en Het Roze Huis Antwerpen actie bij de Belgische Senaat voor de automatische juridische erkenning van het duomoederschap. De LHBT-organsaties maken zich zorgen dat die erkenning wettelijk niet meer tot stand komt voor de ontbinding van het parlement vanwege de komende verkiezingen. Ze overhandigen daarom een petitie aan de voorzitter van de Senaatscommissie Justitie – die vandaag over dit onderwerp debatteert – waarin de politiek wordt opgeroepen snel tot wetgeving over te gaan.

In Nederland werd eind vorig jaar een wet aangenomen waardoor de duomoeder per 1 april a.s. zonder adoptie juridisch ouderschap kan krijgen van het kind van haar partner. In België is dat nog niet geregeld. Daar is het nog altijd zo dat wanneer een lesbisch paar een kind krijgt de niet-biologische moeder (of duomoeder) dat kind moet adopteren.

De Belgische regering beloofde bij haar aantreden voor lesbische paren gelijkaardige afstammingsregels in te voeren als bij heteroparen. Maar de tijd dringt, want die belofte is vlak voor de aanstaande verkiezingen in België nog niet ingelost.

“Wat we willen is dat bij getrouwde koppels de meemoeder automatisch erkend wordt als ouder en dat bij ongehuwde koppels een simpele erkenning van het kind door de meemoeder volstaat”, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. “We vragen gewoon dezelfde regeling die heterokoppels genieten. Het argument dat er geen biologische band is tussen het kind en de meemoeder doet er helemaal niet toe. Een heteroman moet toch ook geen DNA-staal bezorgen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om zijn biologische band met zijn kind te bewijzen?” gaat Borghs verder.

Het Roze Huis Antwerpen vroeg tijdens hun nieuwjaarsreceptie aandacht voor de automatische erkenning van het ouderschap van de duomoeder. “We lanceerden een petitie die ondertussen door meer dan 3.700 mensen ondertekend werd”, zegt Marcia Poelman, woordvoerder van Het Roze Huis Antwerpen. “De politiek leek ons gehoord te hebben, maar nu vrezen we dat het dossier verzandt in politiek gehakketak.
We nemen onze petitie mee om de regering en parlementsleden aan hun belofte te herinneren”, gaat Poelman verder.

Çavaria en Het Roze Huis Antwerpen verzamelen woensdag om 10.00 uur aan de ingang van de Senaat om de commissieleden aan te manen tot snelheid. “Alle partijen zijn het – buiten een paar details – met elkaar eens. Als ze dit niet rondkrijgen voor de verkiezingen houd ik mijn hart vast voor de volgende regeringsvorming”, aldus Borghs.

[Bron/Foto: Çavaria/Het Roze Huis Antwerpen]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!