Terug naar overzicht

Activiteiten rond Wereld Aids Dag 2015

Op dinsdag 1 december is het Wereld Aids Dag. Op die dag staat wereldwijd de strijd tegen aids in de schijnwerpers en wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Ook in Nederland zijn er op en rond Wereld Aids Dag veel initiatieven, evenementen en acties.

Vrijdag 28 november tot 4 december – Sneltesten op hiv

In de week rondom Wereld Aids Dag wordt voor de Nationale hiv-testweek gehouden. Op diverse plaatsen in het land kunnen mensen terecht bij de GGD of het ziekenhuis voor een anonieme snel-test op hiv en voorlichting.

HivTestWeek 2015

Meer informatie en een locatie bij jou in de buurt vind je op HivTestWeek.nl.

Dinsdag 1 december – Wereld Aids Dag Campagne STOP AIDS NOW!

Op Wereld Aids Dag zelf vraagt STOP AIDS NOW! op een speciale manier aandacht voor de honderdduizenden vrouwen en meisjes die wereldwijd door aids sterven. Deze bijzondere stunt vindt plaats in de Amsterdam ArenA op dinsdagochtend. Nog steeds overlijden er elk jaar 1,2 miljoen mensen aan aids. De grootst getroffen groep zijn (jonge) vrouwen. Om de urgentie hiervan te onderstrepen laten onze ambassadeurs Nicolette Kluijver en Angela Groothuizen in de Amsterdam Arena 10.000 kaarsjes branden. Doe jij mee?

Dinsdag 1 december – Wereld Aids Dag in Rotterdam

Ook Rotterdam staat dit jaar weer stil bij Wereld Aids Dag met diverse activiteiten en acties in de stad. Behalve de GGD en het COC Rotterdam, doen ook een ziekenhuis, een school en de Stichting Untenu mee.

Rotterdam Wereld Aids Dag 2015

Het programma ziet er veel belovend uit – zie HIER voor alle informatie daarover.

 

Dinsdag 1 december – documentaire ‘Dûnsje op de Fulkaan’

In de film ‘Dûnsje op de Fulkaan’, die op 1 december bij IHLIA drie keer zal worden vertoond, vertellen tien Amsterdamse mannen welke impact de komst van aids had op hun leven in de ‘gaycapital of the world’. Het feest van vrijheid veranderde snel in dansen op de vulkaan.

De film is een historisch document en vertelt een uniek verhaal over jonge mensen die plotseling moesten leren omgaan met een toekomst van voortdurende dreiging en dood. Geen van de mannen uit de film is onbeschadigd uit de strijd gekomen. Met de vertoning van de film willen IHLIA, het Stadsarchief Amsterdam, Poz&Proud (HVN) op Wereld Aids Dag aandacht besteden aan dit onderwerp.

Datum: dinsdag 1 december 2015 – de film wordt drie keer vertoond: de eerste vertoning is om 17.30 uur, de tweede volgt om 19.00 uur en de derde voorstelling is om 20.00 uur en wordt ondersteund door Poz&Proud

Locatie: Centrale OBA – 6de verdieping: de combinatie van de Hella Haassezaal en Simon Carmiggeltzaal

Aanmelden kan middels een email naar: [email protected]

LoveDance 2015 LUSTDinsdag 1 december – Lovedance

Traditiegetrouw barst in de nacht van Wereld Aids Dag in het Amsterdamse Paradiso het grote dansfestijn Lovedance los om geld in te zamelen voor het Aids Fonds. Het thema van Lovedance is dit jaar Lust. De lust om lief te hebben en het leven te vieren maar ook de lust om elkaars liefde te delen in alle vrijheid. De grote zaal van Paradiso wordt speciaal voor de gelegenheid omgetoverd tot een intieme nachtclub waar bezoekers aan tafel onder het genot van een glas champagne een avondvullend programma voorgeschoteld krijgen. Klik HIER voor meer informatie en kaarten.

Dinsdag 1 december – Dance4life event voor scholieren

Dance4life sluit Wereld Aids Dag en het scholierenprogramma ook dit jaar als vanouds in stijl af met een groots dansfeest in Ahoy in Rotterdam. Kijk HIER op welke muziek zij dit jaar uit hun dak kunnen gaan.

Dinsdag 1 december – Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks

Jaarlijks komen ruim 500 professionals samen op Wereld Aids Dag, o.a. verpleegkundigen, beleidsmedewerkers, artsen werkzaam binnen de publieke gezondheidszorg, onderzoekers, seksuologen en gezondheidsbevorderaars. Het thema dit jaar is: Naar een gezonde generatie. Uiteraard staat het delen van kennis en de nieuwste ontwikkelingen centraal. Kijk HIER voor het programma.

Rond Wereld Aids Dag – Studenten in actie

Ook dit jaar trekken de ruim 800 studenten van de acht medische faculteiten in Nederland er weer op uit om geld op te halen voor STOP AIDS NOW! en studenten bewust te maken van hiv, aids en soa’s. De leden van de medische studentenorganisatie IFMSA kunnen zomaar opduiken in Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Rotterdam en Utrecht.

[Bron: Aids Fonds – Foto World Aids Day: CC-Daniel Voyager]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!