Terug naar overzicht

Afschuwelijk gijzeling en mishandeling transvrouw

In Hart van Nederland van zondag 23 april vertelde transvrouw Jessica over haar afschuwelijke gijzeling en mishandeling. Vijf verdachten zijn inmiddels opgepakt. Jessica doet haar verhaal nu op de televisie, omdat ‘dit niemand meer mag overkomen’. Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland reageren geschokt.

De 56-jarige Jessica uit Eindhoven werd op 25 februari jl. urenlang vastgebonden, ernstig mishandeld en beroofd in een parkeergarage in Best. Ze werd volgens een woordvoerder van de politie ‘behoorlijk toegetakeld’.

De daders van de overval waren er op uit Jessica te overvallen, zo blijkt uit haar verhaal. Dat dit met zulk grof geweld gebeurde staat volgens Jessica niet op zichzelf. Zij denkt transfobie van de daders eraan heeft bijgedragen. Ze benadrukt in het item dat transfobie niet een probleem is dat, zoals velen beweren, alleen of vooral bij allochtone Nederlanders leeft. Degenen die haar zo ernstig toetakelden waren autochtonen. Iets wat ze al eerder merkte wanneer ze als transvrouw werd gepest. “Het zijn niet de Marokkanen of Turken, die zijn juist positief. Ik heb vooral problemen met oer-Hollandse mannen.”

Intensief politieonderzoek in de afgelopen maanden leverde resultaat op. Op 11 april werden drie mannen aangehouden, een 28-jarige man uit Nieuwegein, een 33-jarige uit Geldrop en een 33-jarige uit Reusel. Op 20 april volgende de arrestaties van een 24-jarige Culemborgse man en een 25-jarige vrouw uit Bladel. Zij worden alle vijf verdacht van onder meer poging tot doodslag.

TNN: helaas geen uitzondering

Belangenorganisatie TNN spreekt van een ‘afschuwelijk incident’. TNN-voorzitter Corine van Dun bevestigt dat transpersonen vaak te maken krijgen met geweld. “Wereldwijd worden transpersonen op de meest gewelddadige wijze mishandeld en vermoord omdat ze trans zijn. Wat Jessica is overkomen is helaas geen uitzondering. Gelukkig kan ze het na vertellen en zijn er verdachten opgepakt.”

TNN roept het Openbaar Ministerie (OM) op om grondig uit te zoeken of het feit dat Jessica trans is voor de verdachten aanleiding was haar slachtoffer te maken. TNN zal de zaak van Jessica op de voet volgen en houdt hierover contact met het OM.

Ook COC Nederland reageert geschokt. “Het is de tweede keer in korte tijd dat zo’n grof geweldsincident tegen LHBTI’s in het nieuws komt, en het is elke keer weer even afschuwelijk”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Het COC biedt Jessica hulp aan, indien zij daar prijs op stelt.

Het COC bepleit bij informateur Edith Schippers dat de aanpak van geweld tegen LHBTI’s een prioriteit wordt van het komende kabinet. Prestatieafspraken tussen politie, OM en Justitie zouden er voor moeten zorgen dat meer daders worden veroordeeld. Ook pleit het COC voor een hoger strafmaximum bij discriminerend geweld en meer aandacht voor de aanpak van discriminatie op politie academies. Om geweld te voorkómen moeten scholen volgens het COC meer en betere voorlichting geven en zou voorlichting verplicht moeten worden op het mbo. De Tweede Kamer stemde onlangs voor een motie van SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk om voorlichting op het mbo verplicht te stellen.

[Bron: Hart van Nederland, TNN, Omroep Brabant – Foto: Printscreen HvNL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!