Terug naar overzicht

Afschuwelijke mishandeling homopaar in Arnhem

Een homopaar is in de nacht van zaterdag op zondag in Arnhem ernstig mishandeld. Het COC spreekt van een ‘afschuwelijk voorval’. COC Nederland roept informateur Edith Schippers op om de aanpak van geweld tegen LHBTI’s prioriteit te geven bij de gesprekken over een nieuw kabinet.

Het voorval lijkt een homovijandige achtergrond te hebben. Volgens de slachtoffers was de aanleiding dat ze hand in hand liepen.

“Afgetuigd worden omdat je van elkaar houdt, het is te afschuwelijk voor woorden”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Ze roept informateur Schippers op om de aanpak van anti-LHBTI-geweld prioriteit te geven bij de gesprekken over een nieuw kabinet.

COC Midden-Gelderland zoekt contact met de slachtoffers om hen hulp aan te bieden.

De twee mannen werden zondagochtend afgetuigd door een groep jongeren in Arnhem, toen ze na een avond stappen naar huis liepen. Beide mannen raakten gewond. Van een van de slachtoffers werden vier tanden uit de mond geslagen. Bij de mishandeling zou een betonschaar zijn gebruikt.

Het stel van 31 en 35 jaar liep over de Nelson Mandelabrug toen een groep van circa zes tot acht jongeren langs kwamen fietsen en de mannen begon uit te schelden. Politie.nl meldt dat twee verdachten inmiddels zijn aangehouden, een 14-jarige Arnhemmer en een 20-jarige man uit Gennep. De politie is op zoek naar getuigen die kunnen helpen om de overige verdachten aan te houden.

UPDATE – Nog vier verdachten hebben zich zelf bij de politie gemeld. Het gaat om drie jongens van zestien jaar en een jongen van veertien, wordt door een politiewoordvoerder gemeld.

UPDATE – De 20-jarige man uit Gennep wordt niet langer verdacht van de mishandeling van het homopaar. Uit het onderzoek is niet gebleken dat hij bij de mishandeling betrokken was, zegt het Openbaar Ministerie. De andere vijf, jongens van 14 en 16 jaar oud, worden donderdag voorgeleid. Het OM zal om verlenging van het voorarrest met twee weken vragen. Ze worden verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel of pogingen daartoe.

UPDATE – De vijf minderjarige verdachten komen weer vrij. De rechter-commissaris heeft besloten dat hun voorarrest niet wordt verlengd, maar ze blijven wel verdachten in deze zaak.

In Nederland krijgen zeven op de tien LHBTI’s te maken met discriminerend fysiek of verbaal geweld. Het aantal meldingen bij de politie nam de afgelopen jaren toe, van 428 in 2009 naar 1.574 in 2015. Jaarlijks worden maar zo’n negen daders wegens LHBTI-discriminatie veroordeeld.

Het COC wil dat de aanpak van anti-LHBTI-geweld prioriteit krijgt van een nieuw kabinet. Prestatieafspraken tussen politie, OM en Justitie zouden er voor moeten zorgen dat meer daders worden veroordeeld. Ook pleit het COC voor een hoger strafmaximum bij discriminerend geweld en meer aandacht voor de aanpak van discriminatie op politie academies. Om geweld te voorkómen moeten scholen volgens het COC meer en betere voorlichting geven.

COC Nederland roept slachtoffers van discriminatie en geweld op om altijd aangifte te doen.

hand-in-hand-heel-kleinOp woensdag 5 april wordt in Amsterdam en op zaterdag 8 april in Arnhem, Den Haag en Eindhoven hand-in-handacties gehouden. Uit solidariteit met de slachtoffers, uit afschuw over het geweld en als uitdrukking van de diversiteit in ons land.

[Bron: COC NL – Brandbox: PrintScreen YouTube-Omroep Gelderland]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!