Terug naar overzicht

ALKMAAR PRIDE 2017

De achtste editie van de Alkmaar Pride vindt dit jaar plaats van 25 t/m 28 mei. Alkmaar Pride is er om de acceptatie en integratie van LHBTI-inwoners te vergroten in Alkmaar en omstreken. De stad kleurt het laatste weekend van mei weer roze. Kunst, theater, films, sport, feesten en met als knallend hoogtepunt de Grachtenparade op zaterdag 27 mei.

Donderdagavond Hemelvaartsdag is de officiële opening van het Pride-weekend. Rond 18.30 uur wordt verzameld bij “de nieuwe wereld” van de Karavaan op het Doelenveld. Van daaruit wordt gewandeld met een 20 meter grote regenboogvlag van het Doelenveld naar de Overstad. In de Stadskantine wordt deze regenboogvlag door wethouder Pieter Dijkman en cabaretier Merel Moistra in de nok van de Ringersfabriek gehesen. Daarna wordt de tentoonstelling geopend van de organisatie Nasty Women in de Stadskantine. De kunststukken worden zondagmiddag voor het goede doel in de Stadskantine geveild.

Iedereen; roze, zwart, wit, man, vrouw, queer, hetero is welkom om aan te sluiten bij de wandeling en bij de gratis toegankelijke officiële opening in de Stadskantine. Dit is een feest voor alle Alkmaarders! Eclectische entertainer en komisch kunstenaar Merel Moistra verzorgt die avond een optreden met haar cabaretshow.

Op overige dagen zijn er op verschillende locaties diverse feesten en ontmoetingen. Er is een gratis stadswandeling georganiseerd door LHBT Hoorn. Daan Glorie, Nederlands kampioen marathon zwemmen, verzorgt donderdagmiddag een gratis bootcamp in het Victoriepark. Diverse roze films spelen in het filmhuis, en er is op zondag een roze kerkdienst in de Lutherse kerk georganiseerd door onze regenboog ambassadeurs. De stad kleurt letterlijk roze aangezien er verschillende ondernemers deelnemen aan de roze etalagewedstrijd.

Als publiekstrekker wordt er op zaterdag 27 mei alweer voor de zesde keer de Grachtenparade georganiseerd. De start is dit jaar bij lunchcafé Abajo aan het Verdronkenoord. Henny Huisman geeft om 14.00 uur het startschot aan de Bierkade en vaart mee. De Grachtenparade eindigt om 16.00 uur op het Waagplein en er is aansluitend een groot feest op het podium van café ‘t Hartje op het Waagplein.

Het thema van de Alkmaar Pride 2017 is Freedom. De vorig jaar overleden zanger George Michael scoorde met dat nummer in de jaren negentig een hit. Het nummer symboliseert voor velen herkenbare de innerlijke strijd die George Michael heeft gevoerd om ervoor uit te komen dat hij homoseksueel was.

Surf voor meer actuele informatie over de programmering naar AlkmaarPride.nl en de AlkmaarPride-Facebookpagina.

[Bron/Foto: Alkmaar Pride]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!