Terug naar overzicht

Amerikaanse transgender post afscheidsbrief online na zelfmoord

Een paar uur nadat de 17-jarige Leelah Alcorn afgelopen zondag zelfmoord had gepleegd, verscheen er van het Amerikaanse transmeisje op Tumblr een werkelijk hartverscheurende afscheidsbrief – en een oproep tot verandering als het gaat om de acceptatie van jonge transgenders door familie en samenleving.

“Als je dit leest, betekent het dat ik zelfmoord heb gepleegd en deze brief niet heb verwijderd. Wees niet verdrietig, het is beter zo”, begint de afscheidsbrief van Leelah.

“Toen ik 14 was, leerde ik wat transgender betekende en huilde van geluk. Na tien jaar verwarring begreep ik eindelijk wie ik was. Ik vertelde het meteen aan m’n moeder, die extreem negatief reageerde. Ze vertelde me dat het een fase was, dat ik nooit een echt meisje zou worden, dat God geen fouten maakt, dat ik het verkeerd had.”

Leelah roept alle ouders op om nooit tegen hun kinderen te zeggen dat transgender zijn ‘slechts’ een fase is. “Hierdoor gaan ze zichzelf alleen maar haten. Dat is precies wat het met mij deed.”

Een helse tijd volgde, waarin Leelah door haar ouders naar diverse christelijke therapeuten werd gestuurd met transfobe opvattingen. Ondertussen raakte ze steeds meer geïsoleerd, doordat haar ouders haar naar een andere school stuurde en haar verbood nog langer van sociale media gebruik te maken om contact met vrienden te hebben.

Toen ze zich realiseerde dat ze van haar ouders nooit toestemming zou krijgen om voor haar 18de te starten met de transitie, verloor ze alle hoop ooit een gelukkig leven te kunnen leiden. “Ik zal of de rest van mijn leven een eenzame man zijn die een vrouw wenst te zijn of een nog eenzamer vrouw die zichzelf haat. Ik kan deze strijd niet winnen, er is geen uitweg. (…) Hoe langer je wacht, hoe moelijker de transitie. De gedachte dat ik eruit zou zien als een man in travestie vervulde mij met wanhoop”.

Ze sluit de afscheidsbrief af met een oproep voor verandering.

Leelah Alcorn - Afscheidsbrief slotalinea - december 2014

Zie verder de volledige afscheidsbrief van Leelah.

Leelah Alcorn 4Op sociale media is er veel commotie over de manier waarop Leelah werd behandeld door de mensen om haar heen. Vooral het feit dat Leelah’s moeder Carla Wood Alcorn in een Facebookbericht enkel melding maakt van het overlijden van haar ‘zoon Joshua’ en daarbij ook niet meldt dat het om zelfmoord gaat, wekt wrevel. Ook in een CNN-interview blijft ze over Leelah spreken als ‘haar zoon’. “We vertelden hem dat we onvoorwaardelijk van hem hielden, wat er ook zou gebeuren. Hij was een goed kind, een goede jongen.” Maar de transgendergevoelens van Leelah konden haar ouders niet accepteren. “We steunen het niet, religieus gezien,” zegt Carla Wood Alcorn tegen CNN.

Inmiddels is er daarom een Facebookpagina opgericht voor haar, genaamd: Justice for Leelah Alcorn. Daarnaast grijpt het Transgender Human Rights Institute deze gebeurtenis aan om onder de naam Leelah’s Law een petitie te starten voor het wettelijk beëindigen van therapieën om transgenders te ‘genezen’. Die petitie Enact Leelah’s Law to Ban Transgender Conversion Therapy is inmiddels door meer dan 200.000 mensen getekend.

In ons land hebben COC Nederland en Movisie in 2012 de website Iedereenisanders.nl gelanceerd om zelfmoord onder LHBT-jongeren onder de aandacht te brengen en te helpen voorkomen. Op deze website krijgen LHBT-jongeren tips over hoe zij beter in hun vel kunnen komen te zitten bijvoorbeeld door ontmoetingen met andere LHBT-jongeren. Ook steun vanuit ouders, hulpverleners en andere vertrouwenspersonen is belangrijk bij het voorkomen van suïcidaal gedrag.

[Bron: Daily Mail – Foto Leelah Alcorn van haar Tumblr-pagina]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!