Terug naar overzicht

Amsterdam Gay Pride concert: Strijders voor de Liefde on Stage

Op vrijdagavond 2 augustus wordt het concert Strijders voor de Liefde on Stage gehouden. Het is voor het eerst dat er tijdens de Amsterdam Gay Pride met zo’n groots evenement aandacht wordt besteed aan mensenrechten. Het concert – vanaf 19.00 uur op het Rembrandtplein – komt ten bate van het Pride Fonds, dat steun geeft aan lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) activisten in nood. RTL4 maakt opname van het benefietconcert – uitzending op 17 en 18 augustus.

Sam Opia, of liever Leticia, loopt het risico op een levenslange gevangenisstraf in Oeganda als zij openlijk als transgender vrouw de straat op gaat. Een vrouw in Rusland kreeg een boete toen ze over straat liep met een bord waarop stond ‘ik ben trots op mijn homoseksualiteit’. Robbie Rogers stopte zijn succesvolle carrière als profvoetballer toen hij uit de kast kwam. Nu voetbalt hij weer, out en proud! 

Tijdens het concert Strijders voor de Liefde on Stage worden Leticia en profvoetballer Robbie  eens een keer niet veroordeeld om wie ze zijn en liefhebben. Dan worden ze juist liefdevol toegezongen door artiesten en duizenden toeschouwers. Het is voor het eerst dat er tijdens Amsterdam Gay Pride met zo’n groots evenement aandacht wordt besteed aan mensenrechten via een ‘Message of Love’. Een letterlijke boodschap als het publiek LOVE smst* naar 4333 en daarmee drie euro doneert aan het Pride Fonds  – via de link kun je meer informatie over dit fonds van Amnesty International en COC Nederland vinden.

Vanuit Amsterdam, waar 12 jaar geleden het allereerste ‘homohuwelijk’ ter wereld voltrokken werd, stuurt de Gay Pride een ‘Message of Love’ naar landen waar mannen en vrouwen moeten strijden voor acceptatie en gelijke rechten. TV-makers Marieke Slinkert en Sipke Jan Bousema maakten vorig jaar de NTR-documentaire Strijders voor de Liefde. Ze merkten dat er nog zoveel meer Strijders voor de Liefde op de wereld zijn die steun nodig hebben. Ze namen het initiatief voor een allereerste concert Strijders voor de Liefde on Stage, dat mogelijk gemaakt wordt door Amnesty International, COC Nederland en Vrouwen van Nu. Het evenement is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, de Remonstrantse Broederschap en het Blauwe Fonds en wordt geproduceerd door Dijkwerk & SJB Media i.s.m. Stichting ProGay. Het concert komt ten bate van het Pride Fonds, dat steun geeft aan lesbiennes, homos, biseksuelen en transgender (LHBT`s) activisten in nood.

“Wij vieren met Gay Pride dat we in ons land vrij zijn om lief te hebben wie we lief willen hebben en dat we daar trots op zijn”, legt Sipke Jan Bousema uit. “Maar op heel veel plekken in de wereld is het niet eenvoudig om openlijk LHBT te zijn.” Directeur Koen van Dijk van COC Nederland vult aan, dat “deze moedige vrouwen en mannen vaak met gevaar voor eigen leven strijden voor het veranderen van wetten en regels. Zij zijn ware Strijders voor de Liefde en verdienen een podium voor hun strijd.”

Het concert Strijders voor de Liefde on Stage biedt activisten een podium om hun persoonlijke verhalen over de liefde te vertellen. Hun verhalen worden afgewisseld met het liefdevol toezingen door het publiek en bekende artiesten, zoals de internationale Queen of Dance Diva Tara McDonald, Do, Charly Luske en Gay Pride ambassadrice Raffaëla Paton (Idols, The Voice of Holland, De Beste Zangers van Nederland). Volgens Irene Hemelaar, directeur van Stichting ProGay, die de Gay Pride organiseert, is “het fantastisch dat we internationale solidariteit kunnen tonen door voor het eerst tijdens de Amsterdam Gay Pride een dergelijk groots mensenrechtenconcert te laten plaatsvinden.”

Love is the Message

Het concert is te volgen via de site Warriors For Love.
Zie voor alle informatie: Facebook – Strijders voor de Liefde.

Strijders voor de Liefde on Stage wordt door RTL4 op zaterdag 17 augustus om circa 23.45 uur uitgezonden en herhaalt op zondag 18 augustus om 11.20 uur. 

*Jouw gift is eenmalig. Je ontvangt direct een bedankberichtje. En wij houden je op de hoogte van het Pride Fonds.

[Bron/Illustratie: Stijders voor de Liefde]