Terug naar overzicht

Anti-homopropagandawet in Kaliningrad

De Doema van de Russische provincie Kaliningrad heeft donderdag 24 januari een wet aangenomen waarmee ‘homo-propaganda’ verboden wordt en boetes opgelegd kunnen worden voor de verspreiding van informatie over homoseksuele relaties en pedofilie. Dat meldt de Moscow Times vandaag.

De wet wordt van kracht zodra de gouverneur Gregori Boos van Kaliningrad daar zijn handtekening onder gezet heeft. Het gaat om een soortgelijke wet zoals die in Sint Petersburg sinds maart vorig jaar van kracht is.

Het wetsvoorstel werd in gediend door Oleg Bolitsjev van Verenigd Rusland – de grootste partij in Rusland, die op de hand is van president Vladimir Poetin en geleid wordt door voormalig president Dmitri Medvedev.

De wet maakt het mogelijk om bij een veroordeling boetes op te leggen – voor individuen van minimaal 3000 tot maximaal 5000 roebels (resp. € 75,= tot € 125,=) en voor organisaties mininmaal 500.000 tot maximaal 1.000.000 roebels (resp. € 12.500,= tot € 25.000,=).

Een soortgelijk wetsvoorstel is ook ingediend bij de Staatsdoema in Moskou en zou daarmee gaan gelden in de hele Russische Federatie. Het wetsvoorstel zou afgelopen dinsdag behandeld worden, maar dat is voor onbepaalde uitgesteld. Afgelopen dinsdag werd er bij het parlementsgebouw gedemonstreerd door LHBT-activisten en dat liep uit op een brute vechtpartij met voorstanders van het wetsvoorstel – door de Moscow Times omschreven als ‘Russisch-Orthodoxe activisten’.

[Bron: Moscow Times]