Terug naar overzicht

Anti-homowet Kazachstan ongrondwettelijk verklaard

De Constitutionele Raad van Kazachstan heeft de anti-homowet geschrapt, omdat die in strijd met de Grondwet is. In de media wordt verondersteld dat de stap te maken heeft met de ambitie van Kazachstan om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren. LHBTI-activisten wijzen er op dat ook zonder die wet in Kazachstan homo/bi/transfobie een groeiend probleem is.

Afgelopen februari stemde het parlement van Kazachstan in met een wet die minderjarigen moet ‘beschermen tegen propaganda van niet-traditionele seksuele gerichtheid’. De wet – naar het voorbeeld van de Russische anti-homowet – is nog niet officieel van kracht, want president Noersoeltan Nazarbajev heeft er nog niet zijn handtekening onder gezet.

Invoering van de anti-homowet staat nu echter op de tocht, want op 18 mei jl. oordeelde de Constitutionele Raad van Kazachstan dat de wet in strijd is met de Grondwet. Volgens de Constitutionele Raad bevat de wet juridisch onzorgvuldige formuleringen en bepalingen die in strijd zijn met een aantal grondrechten. De raad liet overigens ook weten dat de regering wel het recht heeft wetten te maken die het recht op informatie en de verspreiding daarvan inperkt op grond van de verantwoordelijkheid om ‘het huwelijk en het gezinsleven’ te beschermen.

Kazachse LHBT-activisten uit Almaty, die om veiligheidsredenen niet met naam en toenaam genoemd willen worden, hebben met gemengde gevoelens gereageerd op dit besluit van de Constitutionele Raad. Zij wijzen er op dat homo/bi/transfobie in Kazachstan een groeiend maatschappelijk probleem is.

KAZACHSTAN Advertentie Studio 69 in Almaty - 2014

Advertentie voor Studio 69 in Almaty, Kazachstan – met de Kazachse componist Koermangazi Sagirbajoeli en de Russiche dichter Alexandr Poesjkin.

“De uitingen daarvan blijven onbestraft, waardoor Kazachse LHBT’s in feite vogelvrij zijn”, zeggen een LHBT-activist. “Een reclamebureau krijgt van een rechter een boete opgelegd voor een advertentieposter met twee kussende mannen (zie foto), leden van een jongerenorganisatie kunnen ongestoord de voordeur van een gay club dichtmetselen en in de media wordt een heel negatief beeld van LHBT’s gegeven, waarmee homo/bi/transfobie gevoed wordt.”

Kazachstan - ALMATY kandidaat Olympische Winterspelen 2022In de internationale media wordt verondersteld dat het schrappen van de anti-homowet te maken heeft met de ambitie van Kazachstan om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren. Het vonnis van de Constitutionele Raad komt namelijk kort nadat een groep prominente sporters – waaronder tennislegende Martina Navratilova en Olympisch kampioen schoonspringen Greg Louganis – een open brief publiceerden, waarin zij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) oproepen om zich bij de toewijzing van de Winterspelen 2022 strikt te houden aan de non-discriminatiebepalingen in het Olympisch Handvest. Kazachstan en China zijn de twee overgebleven landen om die Winterspelen te organiseren – in resp. Almaty en Beijing. Het IOC neemt daarover in juli a.s. een beslissing.

[Bron: COC NL – Illustratie Postzegel Kazachstan: CC-Andrei Sdobnikov]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!