Terug naar overzicht

Anti-LHBTI-geweld in Amsterdam en Dordrecht

Afgelopen weekend weer twee gevallen van anti-LHBTI-geweld – deze keer in Amsterdam en Dordrecht. Het COC heeft het Amsterdamse slachtoffer hulp aangeboden en daarvoor ook contact gezocht met het slachtoffer uit Dordrecht.

In Amsterdam werd drag queen Monique de la Fressange – zie foto boven dit artikel – zaterdagnacht door drie mannen mishandeld toen zij rond 01.30 uur op de Prins Hendrikkade stond te wachten op een taxi. Ze was net klaar met een optreden in café The Queen’s Head op de Zeedijk, toen ze werd uitgescholden en geslagen. Haar vriendin Diva Mayday twittert dat het om een haatmisdrijf moet gaan. “Omdat ze ook verrot is gescholden voor al het mogelijke. Ze heeft aangifte gedaan, maar de schrik zit er goed in.” Na de mishandeling is Monique in paniek naar de Regulierdwarsstraat gegaan, waar ze door vrienden werd opgevangen. “Ze zit onder de blauwe plekken en heeft een gekneusde neus”, aldus Mayday. Volgens de drag queen waren de daders begin twintig en spraken ze Nederlands.

De politie is een onderzoek gestart en gaat camerabeelden van het voorval bekijken. Omdat het slachtoffer een dragqueen is wordt er in het onderzoek onder andere bekeken of er bij de mishandeling discriminatoire aspecten meespeelden. Verder worden getuigen opgeroepen zich te melden.

In Dordrecht werd op vrijdagavond de 28-jarige Danny den Otter – zie foto – mishandeld door drie jongens, nadat ze hem meermaals uitscholden voor ‘kankerhomo’. Het incident gebeurde rond 22.00 uur ter hoogte van restaurant Shabu Shabu, pal tegenover het Scheffersplein. Danny liep in zijn eentje naar de bushalte om naar huis te gaan. Hij is inmiddels bij de politie geweest om aangifte te doen. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht heeft contact met hem gehad. De politie is gestart met het onderzoek en dat heeft al resultaat opgeleverd. De drie daders zijn te zien op beelden van een bewakingscamera in de buurt waar het geweld heeft plaatsgevonden.

Het COC riep minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en de Tweede Kamer in maart op tot een steviger aanpak van geweld tegen LHBTI’s. De minister werkt nu aan een actieplan.

[Bron: COC NL, AT5, AD – Foto’s Twitter: Diva Mayday & Danny Boyd]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?