Terug naar overzicht

Antihomowet Kirgizië mogelijk van de baan

Het parlement van de voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië heeft de gewraakte antihomowet voorlopig van de parlementaire agenda gehaald. COC Nederland heeft reden om aan te nemen dat dit wel eens het einde van de wet zou kunnen inluiden. Het COC voerde het afgelopen jaar meerdere malen actie tegen de wet en is zeer gelukkig met deze stap.

‘We feliciteren onze Kirgizische collega’s van harte met deze hoopvolle ontwikkeling,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Het toont aan dat actievoeren zin heeft. Samen kunnen we voorkómen dat Poetin met zijn giftige wetten de hele Russische regio besmet.”

Het COC organiseerde, in samenwerking met de Kirgizische LHBT-beweging, verschillende acties tegen de Kirgizische antihomowet. Daaronder een grote demonstratie op het Amsterdamse Homomonument op 10 december 2014, met sprekers uit Kirgizië. Kirgizische activisten denken dat internationale druk een grote rol speelt bij het besluit om de wet van de agenda te halen en noemen het Nederlandse protest als de belangrijkste actie tegen de wet.

code rood voor kirgizie

Een woordvoerder van het Kirgizische parlement bracht deze week naar buiten dat het parlement de wet aan een nader onderzoek gaat onderwerpen en het voorstel daarom voorlopig van de agenda haalt. De meningen onder parlementariërs en in de samenleving zouden ‘te zeer verdeeld zijn en een meer uitgebreide discussie vereisen.’ Bronnen in Kirgizië vermoedden dat dit een stille aftocht van de wet kan betekenen.

Ook zogenaamde ‘buitenlandse agenten’ wetgeving is voorlopig van de agenda van het Kirgizische parlement gehaald. Deze wet had tot doel buitenlandse ondersteuning van onder meer Kirgizische mensenrechtenorganisaties verbieden.

Het COC ondersteunt de Kirgizische LHBT-beweging bij de opbouw van een eigen, sterke en zelfbewuste LHBT-gemeenschap. De organisatie coacht en traint activisten en biedt financiële ondersteuning voor hun werk. Daarnaast vraagt het COC met Kirgizische activisten aandacht voor de mensenrechten van LHBT’s bij internationale organisaties als de VN. Het COC startte begin dit jaar een project om LHBT-fobie en antihomowetgeving in de hele Russische regio tegen te gaan.

Wil jij LHBT-activisten in landen als Kirgizië steunen? Dat kan met een donatie aan het Pride Fonds van COC Nederland en Amnesty International.

Kijk HIER voor beelden van de COC-demonstratie tegen de Kirgizische antihomowet.

[Bron: COC.nl   Foto: Neeltje Knaap]