Terug naar overzicht

Antipestdag op 300 middelbare scholen

Op vrijdag 11 april zwijgen leerlingen op 300 middelbare scholen in Nederland om te protesteren tegen pesten. International Day of Silence, ondersteund door COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk, wordt in Nederland voor het eerst gehouden. De antipestdag is al jaren een succes op duizenden scholen in de VS, Canada, Australië en Nieuw Zeeland.

Leerlingen die hun mond houden delen visitekaartjes uit met de tekst: ‘jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn hoor je niet vaak, omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.’ Sandra (14), Sanne (14), Britt (13) en Dunja (13) organiseren de dag op het Candea College in Duiven. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Pesten is nooit OK.”

1 op de tien scholieren heeft te maken gehad met pestgedrag. Van alle homo’s, lesbo’s en bi’s wordt drie kwart gepest op school. Dat geldt vooral voor ‘vrouwelijke’ jongens en ‘jongensachtige’ meiden. Dat kunnen dus ook hetero’s zijn. COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk ondersteunt de actie in Nederland. Leerlingen konden in de afgelopen weken gratis actiepakketten bestellen met materiaal om zelf campagneposters te maken, visitekaartjes, plakband en brieven om de schoolleiding en docenten te informeren over de actie.

International Day of Silence wordt in de VS al sinds 1996 gehouden. Daar wordt de dag georganiseerd door het Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN).

COC ondersteunt het Nederlandse Gay-Straight Alliance Netwerk. Gay-Straight Alliances (GSA’s) zijn clubjes van homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en heteroleerlingen die samen seksuele diversiteit bespreekbaar maken. Op honderden scholen in Nederland hebben leerlingen en docenten een GSA opgezet. Meer informatie op www.gaystraightalliance.nl

[Bron/Illuastratie: GSA]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!