Terug naar overzicht

Aparte opvang LHBT-asielzoekers in Amsterdam

Amsterdam vangt LHBT-asielzoekers die daaraan behoefte hebben apart op. Dat meldt wethouder Simone Kukenheim vrijdag in Het Parool. Het COC, dat in oktober al voor aparte opvang pleitte, is blij met deze ontwikkeling en roept andere gemeenten op om het voorbeeld van Amsterdam te volgen.

Maatregelen als deze zijn volgens het COC hard nodig. “Want de problemen zijn heftig. Wat heeft een vluchteling aan een dak boven zijn hoofd als hij vervolgens de kamer niet meer uit durft te gaan uit angst voor geweld en pesterijen?”, aldus COC-woordvoerder Philip Tijsma.

Er was in Amsterdam al een locatie waar vijf LHBT-asielzoekers worden opgevangen. Daar komt dit weekend een tweede locatie bij. Begin volgend jaar komt er een eigen vleugel voor LHBT’s in een nieuwe opvanglocatie aan de Amsterdamse Marnixstraat.

Amsterdam onderzoekt hoe veilige opvang voor LHBT-asielzoekers structureel geregeld kan worden. Onderdeel daarvan is duidelijk maken aan vluchtelingen in de noodopvang dat LHBT’s in Nederland geaccepteerd dienen te worden. Ook worden in de noodopvang vertrouwenspersonen aangesteld voor LHBT-vluchtelingen. Al deze maatregelen maken onderdeel uit van de oproep die het COC in oktober deed voor veilige opvang.

“LHBT’ers zijn extra kwetsbaar, ik vind het belangrijk dat zij in een veilige omgeving tot rust kunnen komen en de zorg krijgen die ze nodig hebben”, zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim van Diversiteit over de maatregelen.

UPDATE 15 december – In Rotterdam heeft Humanitas aangeboden aparte noodopvang te bieden aan LHBT-asielzoekers, in het bijzonder de groep die in de opvang in Alphen bedreigd wordt door medebewoners.

Het COC luidde op 22 oktober jl. de noodklok over de veiligheidssituatie van LHBT’s in de noodopvang. De belangenorganisatie ontving binnen korte tijd klachten van veertien LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de opvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen komen van verschillende opvanglocaties.

Het COC wil dat ook het kabinet aparte opvang regelt en aanvullende maatregelen neemt om de reguliere (nood-)opvanglocaties veilig te maken voor LHBT’s. Zo moet er voor elke opvanglocatie een vertrouwenspersoon komen die de klachten van LHBT-asielzoekers en andere kwetsbare groepen behandelt. Discriminatie moet stevig worden aangepakt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff weigerde tot nu toe om extra maatregelen te nemen om de veiligheid van LHBT-asielzoekers in de noodopvang te verbeteren.

[Bron: COC NL – Foto Vluchtelingenboot Canal Parade 2015: CC-Eelco van Loon]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!