Terug naar overzicht

Arie Slob: 'Fel homodebat kent alleen verliezers'

‘Uit de praktijk weet ik dat het onderwerp homoseksualiteit steeds meer ingang in het gereformeerd onderwijs heeft gekregen’, zegt Slob. Volgens de CU-fractievoorzitter ‘gebeurd dat heel zorgvuldig’, maar ‘sommige organisaties en politieke partijen grijpen nu dit moment aan om er frontaal in te gaan’. Zo’n ‘ideologische strijd’ zal volgens Slob ‘enkel verliezers’ kennen.

‘Ik vraag me af of het COC door heeft welke gevolgen zijn handelen heeft’, zegt Slob. ‘Voor je het weet wordt door dat optreden ook de ruimte voor christelijke homo-organisaties als ContrariO of RefoAnders kleiner’.

Slob stelt dat een docent niet zomaar ontslagen kan worden op grond van een homorelatie. Hij hoopt wel dat de ‘balans in grondrechten’ bewaard blijft. Slob wijst daarmee op de balans tussen het grondwettelijk non-discriminatiebeginsel en de vrijheid van onderwijs en godsdienst.

‘Ook wij zijn tegen discriminatie van mensen, dus ook homo’s’, benadrukt Slob. ‘Maar docenten zijn identiteitsdragers van een school en scholen moeten ruimte hebben om eisen te stellen, die daarbij horen’.

Volgens Slob maak je ‘fors inbreuk op de vrijheid van godsdienst, onderwijs en vereniging’ als je dat opgeeft. Vandaar dat Slob stelt dat die vrijheden ‘ruimte voor een eigen personeelsbeleid’ in het bijzonder onderwijs vereisen.

Zie voor meer informatie ons dossier ChristenUnie.