Terug naar overzicht

Arrestaties in Egypte vanwege zwaaien met regenboogvlag

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn elf mensen gearresteerd omdat er met een regenboogvlag werd gezwaaid tijdens een concert van Mashrou’ Leila.

Mashrou’ Leila is een indie rockband uit Libanon, waarvan leadzanger Hamed Sinno openlijk homoseksueel is. Tijdens het concert op vrijdag 22 september werd door een fan met een regenboogvlag gewapperd. Op maandag 25 september zijn hiervoor elf mensen opgepakt vanwege het ‘bevorderen van een seksuele afwijking’.

Egyptische autoriteiten hebben ook bekend gemaakt dat optredens van Mashrou’ Leila voortaan verboden zullen worden, omdat het land tegen ‘verdorven homokunst’ is. Eerder werden optredens van de band al in Jordanië verboden.

Homoseksuele handelingen zijn in Egypte op zich niet strafbaar, maar LHBTI’s worden meestal vervolgd op grond van algemene zedenwetten. Sinds het aantreden van de huidige president Sisi in 2013 zijn 274 LHBTI’s opgepakt, becijferde Solidarity With Egypt LGBTQ+. December 2014 werden bijvoorbeeld 33 mannen gearresteerd in een badhuis in Caïro vanwege ‘schending van de openbare zedelijkheid’.

[Bron: COC NL, 76 Crimes – Foto Regenboogvlag tijdens concert: Facebook Rainbow Egypt]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!