Terug naar overzicht

Autobiografie eerste parlementariër ter wereld die uit de kast kwam

Woensdag 23 maart is de presentatie van Homo Politicus, de autobiografie van Coos Huijsen – in 1976 de eerste parlementariër ter wereld die uit de kast kwam. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan ontvangt het eerste exemplaar uit handen van Huijsen zelf. Hierna volgt een debat over verleden, heden en toekomst van de LHBT-acceptatie.

Arie Boomsma leidt dit debat met onder meer Margriet van der Linden (oud-hoofdredacteur Opzij), Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier), Vera Bergkamp (oud-voorzitter COC Nederland en D66-parlementslid) en Farid Tabarki (oprichter Studio Zeitgeist).

HOMO POLITICUS – boekpresentatie en debat

Datum: woensdag 23 maart 2016 – café open vanaf 19.00 uur

Locatie: De Rode Hoed (Oosterhuiszaal) – Keizersgracht 102 te Amsterdam

Entree: € 11,-

Coos Huijsen - Homopoliticus - maart 2016Coos Huijsen – Homo Politicus – Uitgeverij Balans€ 19,99

De Amerikaanse historicus prof. Andrew Reynolds (University North Carolina) stelde recent in zijn onderzoek naar LHBT’s in de politiek dat Coos Huijsen in 1976 de eerste parlementariër ter wereld was die uit de kast kwam.

In zijn autobiografie Homo Politcus beschrijft historicus en oud-politicus Coos Huijsen de stille, grauwe beklemming van zijn jeugd op het naoorlogs, superchristelijke Goeree Overflakkee, waar hij als jongen besefte dat hij anders was dan de rest. In de jaren zestig werd hij actief in de politiek voor de Christelijk-Historische Unie (CHU – midden jaren zeventig opgegaan in het CDA). Door de rechtervleugel van deze conservatief-christelijke partij werd hij als ‘verkeerde Coos’ weggezet. Hij brak met het CHU, kwam als onafhankelijk parlementslid uit de kast en werd lid van de PvdA, maar brak rond de eeuwwisseling ook met deze partij.

Naast zijn politieke loopbaan was Huijsen ook homoactivist. Hij was o.a. medeoprichter en voorzitter van de PvdA Homogroep, bestuurslid van de Schorerstichting en medeoprichter van Het Blauwe Fonds, dat geld inzamelt voor projecten rond LHBT-emancipatie. In het bruisende Amsterdam van de jaren zeventig ontdekt Huijsen echter vooral hoe het voelt om als mens gewoon jezelf te kunnen zijn en hij ontmoet er de liefde van zijn leven.

Coos Huijsen laat in zijn boek op aansprekende en openhartige wijze zien hoe het persoonlijke en de politiek met elkaar verweven zijn. Hij maakt ook duidelijk dat onze verworvenheden zeker niet vanzelfsprekend zijn – ze moeten worden onderhouden en verdedigd.

[Bron: COC NL – Foto Coos Huijsen: CC-Wikepedia]

Zie ook:

  • ‘Tien Geboden’-interview met Coos Huijsen in Trouw.
  • ‘Het wordt eens tijd dat de koning het COC bezoekt’ in AD.

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!