Terug naar overzicht

Ban Ki-moon veroordeelt LHBTI-discriminatie

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de discriminatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksulen, transgenders en mensen met een intersekse conditie (LHBTI) veroordeeld. De VN-chef deed dat in een toespraak tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Sotsji aan de vooravond van de officiële opening van de Winterspelen die daar vanaf a.s. vrijdag 7 februari gehouden worden.

Ban Ki-moon veroordeelde in zijn toespraak de aanvallen op en de discriminatie van LHBTI’s. “We moeten allemaal onze stem verheffen tegen aanvallen op lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele mensen. We moeten ons verzetten tegen arrestaties, gevangenhouding en discriminerende beperkingen waar ze mee geconfronteerd worden”, zei Ban. “Haat in welke vorm dan ook past niet in de 21ste eeuw.”

De secretaris-generaal wees de IOC-leden daarbij nadrukkelijk op het Olympisch Handvest. Daarin wordt in artikel 6 van de Olympische Beginselen iedere vorm van discriminatie afgewezen.

In zijn toespraak had Ban Ki-moon ook een boodschap voor de Russische president Poetin verwerkt. “Ik ben blij dat president Poetin de garantie heeft gegeven dat er op de Spelen niet zal worden gediscrimineerd en dat mensen met verschillende seksuele geaardheden welkom zijn in Sotsji.”

Het is voor het eerst dat een zo hoge VN-vertegenwoordiger een toespraak houdt bij een officiële IOC-bijeenkomst. Het IOC heeft een consultatieve status bij de Verenigde Naties.

[Bron: COC NL – Foto Ban Ki-moon: CC-Sebastian Zwez]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!