Terug naar overzicht

‘Behoud optimale bescherming voor LHBT-asielzoekers uit Iran’

Behoud de optimale bescherming voor LHBT-asielzoekers uit Iran. Die oproep doet COC Nederland in een brief aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en het parlement. Het COC spreekt op donderdag 10 oktober met de staatssecretaris.

LHBT’s uit Iran krijgen nu vrijwel altijd asiel in Nederland, omdat de groep in Iran systematisch wordt vervolgd en er de doodstraf staat op homoseksuele handelingen. Staatssecretaris Broekers wil aan die bescherming in Nederland een einde maken omdat er sprake zou zijn van een ‘positieve ontwikkeling’ voor LHBT’s in Iran. Ze baseert zich daarbij vrijwel uitsluitend op een handjevol vertrouwelijke, anonieme bronnen.

Uit onderzoek van het COC blijkt dat gerenommeerde openbare bronnen – zoals Human Rights Watch, OutRight Action International, het US Department of State en het Britse Home Office – een totaal ander en veel negatiever beeld schetsen van de situatie van de situatie voor LHBT’s in Iran. Bovendien blijkt de Nederlandse regering selectief te citeren uit de gegevens van mensenrechtenorganisaties over LHBT’s in Iran.

Levensgevaarlijk

“Het is levensgevaarlijk om LHBT’s terug te sturen naar Iran, dit besluit van de Nederlandse regering berust op foute en onvolledige informatie”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie. “We gaan er van uit dat er sprake is van een vergissing en roepen staatssecretaris Broekers op om haar besluit direct terug te draaien.”

Systematische vervolging

Volgens de Nederlandse regering zou er in Iran ‘geen sprake [zijn] van een actief en systematisch opsporingsbeleid aangaande LHBT’. Volgens de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en OutRight is er juist wel sprake van ‘continuing, systematic state persecution’ en 6Rang heeft het over ‘systematically harass and persecute’.

Het US Department of State stelt over de vervolging van LHBT’s in Iran onder meer: ‘Security forces harassed, arrested, and detained individuals they suspected of being gay or transgender’ en beschrijft de massa-arrestatie van 30 mannen wegens homoseksualiteit. 6Rang schrijft over ‘arbitrary arrests, violence and mistreatment by police forces.’

Volgens de Nederlandse regering zou een homoseksueel die in Iran aangifte doet omdat hij in elkaar is geslagen, gewoon door de politie worden geholpen, ook als die weet dat hij homo is. Dit lijkt, gezien de bevindingen van mensenrechtenorganisaties, een absurde veronderstelling.

Homoseksuele, lesbische en biseksuele asielzoekers uit Iran waren tot voor kort een ‘groep van bijzondere aandacht’ en kregen in praktijk vrijwel altijd asiel in Nederland. Staatssecretaris Broekers besloot op 1 juli om die status te verlagen tot ‘risicogroep’, waardoor het voor hen veel moeilijker wordt om asiel te krijgen. Het COC wil dat de staatssecretaris haar besluit terugdraait. LHBT-asielzoekers uit Iran kregen in 2006 de hoogste beschermingsstatus op aandringen van het COC.

Extreem geweld tegen transgender personen

Staatssecretaris Broekers wil transgender personen uit Iran in het asielbeleid geen enkele bijzondere bescherming meer bieden. Er zouden volgens de bewindsvrouw ‘geen bronnen [zijn] die stellen dat zij systematisch achtergesteld worden’. Dat terwijl OutRight stelt dat transpersonen in Iran te maken krijgen met ‘acts of extreme violence, risk of arrest, detention, and prosecution’. Het Britse Home Office stelt dat transpersonen in Iran te maken krijgen met ‘discrimination, arbitrary arrest and detention, torture and other forms of ill-treatment’.

[Bron: COC NL – Foto: cover HRW-Iranrapport ‘We Are A Buried Generation’]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?