Terug naar overzicht

Bemoedigend besluit van KNVB over optreden tegen ‘homofobe’ spreekkoren

De KNVB en de clubs in het betaald voetbal gaan vanaf aankomend seizoen optreden tegen ‘homofobe’ spreekkoren, zo meldt de KNVB op maandag 10 juli. Supportersverenigingen als de Roze Kameraden, regionale COC-verenigingen en COC Nederland pleiten daar al lang voor en startten onlangs een petitie. De organisaties spreken van een bemoedigend besluit.

“Discriminatie is niet ‘normaal’, je moet er tegen optreden en bij dit soort spreekkoren consequent de wedstrijd stilleggen”, aldus de belangenclubs. “Dit is een bemoedigend besluit van de KNVB en de clubs, we gaan de uitvoering op de voet volgen.”

De KNVB liet onlangs nog weten dat er voor het komend voetbalseizoen géén afspraken zouden komen tegen homofobe spreekkoren. Dat was reden voor regionale COC-verenigingen, COC Nederland en de supportersclubs Roze Kameraden en Roze Règâhs om een petitie te starten. De PvdA-Kamerleden Songül Mutluer en Mohammed Mohandis stelden Kamervragen naar aanleiding van de petitie.

De KNVB laat nu toch weten dat alle clubs in het betaald voetbal op korte termijn af willen van de ‘homofobe’ spreekkoren. Vanaf de start van seizoen 2023/2024 zal de stadionspeaker bij ‘homofobe’ spreekkoren gericht op een individu, als ze massaal, repeterend en/of langdurig zijn, de daders eerst waarschuwen. Gaat men na twee van deze berichten toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd.

Daders zullen volgens de KNVB worden opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal 18 maanden. De clubs evalueren de nieuwe aanpak na afloop van het seizoen 2023/2024 en zullen op basis daarvan verdere afspraken maken.

“Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken”, aldus Marianne van Leeuwen, KNVB-directeur betaald voetbal, over het besluit.

De ‘roze’ supportersclubs, regionale COC-verenigingen en COC Nederland noemen het besluit bemoedigend omdat de KNVB en de clubs nu een grens trekken. De belangenclubs gaan de uitvoering op de voet volgen en zetten hun petitie voorlopig door.

De belangenorganisaties constateren verder dat de KNVB in het bericht niets zegt over antisemitische en andere discriminerende spreekkoren. De belangenclubs vinden dat daartegen ook consequent moet worden opgetreden. De KNVB spreekt over het ‘tijdelijk stilleggen’ en niet over indien nodig staken van wedstrijden. Verder lijkt de maatregel zich vooralsnog alleen te richten op homofobe spreekkoren gericht tegen een individu, en niet op spreekkoren gericht op groepen.

De laatste tijd waren er homofobe spreekkoren bij onder meer Spakenburg-PSV, FC Utrecht-PSV en FC Groningen-FC Twente. Ook klinken er in de voetbalstadions regelmatig antisemitische spreekkoren. Gelukkig wordt er bij anti-zwarte en racistische spreekkoren af en toe wél opgetreden.

Volgens de belangenorganisaties geven spreekkoren een onveilig en onprettig gevoel aan spelers en supporters. Ook wordt het gedrag gekopieerd bij amateurwedstrijden en elders in de samenleving. Discriminatie wordt genormaliseerd als er niet tegen wordt opgetreden, aldus de ‘roze’ supportersclubs, regionale COC-verenigingen en COC Nederland.

Foto: Roze Kameraden.