
Het wordt voor LHBTI-asielzoekers eenvoudiger om hun seksuele oriëntatie te ‘bewijzen’. Dat is het gevolg van twee recente uitspraken van de rechtbank in Den Haag.
Kern van de rechterlijke uitspraken is dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet meer mag negeren dat een asielzoeker een relatie heeft met een persoon van gelijk geslacht, bij het beoordelen van de vraag of hij of zij lesbisch, homo of biseksueel is.
“Dat lijkt logisch”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke, “maar dat was het voor de IND tot nu toe niet.”
“Dit is goed nieuws voor LHBTI-asielzoekers”, aldus Ineke over de rechterlijke uitspraken in de uitzending van RTL Nieuws van 26 juni (zie foto). “De rechter geeft de IND hiermee in feite een tik op de vingers.”
Mensen die in hun eigen land worden vervolgd omdat ze LHBTI zijn, kunnen in Nederland asiel krijgen. De IND moet dan wel geloven dat ze LHBTI zijn.
Dat is voor LHBTI’s vaak moeilijk te ‘bewijzen’. ‘Bewijzen’ werd nog moeilijker omdat de IND regelmatig voorbij ging aan het feit dat asielzoekers een partner hebben van gelijk geslacht. Dat gaat na de recente rechterlijke uitspraken waarschijnlijk veranderen. De kwestie werd namens twee homoseksuele asielzoekers bij de rechter aanhangig gemaakt door de advocaten Hagenaars en Hammerstein.
Om te bepalen of iemand LHBTI is, vraagt de IND nu onder meer naar het ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ dat LHBTI-asielzoekers zouden moeten hebben doorgemaakt. Volgens het COC is dat geen goed criterium, omdat niet iedere LHBTI zo’n bewustwordingsproces doormaakt. “Veel mensen denken gewoon ‘leuk, ik ben verliefd op Fatima of Ahmed’ en realiseren zich pas later dat hun omgeving dat afwijst”, zegt COC-voorzitter Ineke.
In de uitzending van RTL Nieuws van 26 juni vertelt de homoseksuele asielzoeker Mustafa (foto bovenaan) hoe ver de vragen van de IND over het proces van bewustwording gaan. “De vraag die steeds maar terugkwam was ‘wanneer wist je dat je homo was? geef ons een datum!’ Maar zo werkt het natuurlijk niet. Je zet geen ‘roze dag’ in je agenda waarop je weet dat je homo bent.”
Het COC vindt dat de eigen verklaring van de asielzoeker bepalend moet zijn bij het beantwoorden van de vraag of iemand LHBTI is. Het COC dringt daar al lange tijd op aan bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielzaken. “Er bestaat nu eenmaal geen objectieve ‘meetlat’ voor homoseksualiteit”, aldus het COC. “Je verzandt altijd in stereotypen. Je kunt alleen afgaan op de verklaring van de asielzoeker zélf.”
Ook LGBT+ Asylum Support protesteert tegen het feit dat de IND vaak niet gelooft dat LHBTI-asielzoekers daadwerkelijk LHBTI zijn. Men startte de petitie Niet gay genoeg. Onlangs werd bekend dat die petitie gesteund wordt door de LHBTI-netwerken van SP, D66, GroenLinks en PvdA: RoodvoorRoze, GAY66, RozeLinks en PvdA Roze Netwerk. SP en GroenLinks stellen Kamervragen over de kwestie.
De uitzending van RTL Nieuws over LHBTI-asielzoekers is HIER terug te zien (vanaf 15:30 min).
[Bron: COC NL & RTL Nieuws, incl. foto’s Mustafa en Tanja Ineke]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!