Terug naar overzicht

Bijna 15 duizend handtekeningen tegen Russische antihomowet

COC-voorzitter Tanja Ineke bood donderdagmiddag bij de Russische ambassade in Den Haag bijna 15 duizend handtekeningen aan tegen de Russische antihomowet. De ondertekenaars van de petitie roepen president Poetin op zijn veto over de wet uit te spreken.

Het Russische parlement stemde op woensdag 26 juni definitief vóór de antihomowet. Alleen Poetin kan de wet nu nog tegenhouden. Zie hieronder de petitieaanbieding bij de Russische ambassade:

 

In een speech bij de petitieaanbieding riep de COC-voorzitter de Russische president op om ‘verantwoordelijkheid te nemen voor ál zijn burgers, ook voor bijna 10 miljoen lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders’. Volgens Ineke maakt de wet Russische LHBT’s monddood en leidt deze tot een klimaat waarin LHBT’s steeds vaker geconfronteerd worden met vernedering, discriminatie en geweld.

De petitie is volgens de COC-voorzitter ook een boodschap van liefde en steun van duizenden Nederlanders aan Russische LHBT’s. ‘Jullie staan niet alleen!’ aldus de COC-voorzitter.

Als de anti-homowet wordt aangenomen, kunnen Russiche LHBT’s die opkomen voor hun rechten bestraft worden, wordt voorlichting over homoseksualiteit onmogelijk en kan het tonen van de regenboogvlag al leiden tot hoge boetes. Tijdens de parlementaire behandeling van de afgelopen maanden werd de wet verder aangescherpt.

Tijdens het bezoek van president Poetin aan Nederland op 8 april organiseerde COC Nederland een demonstratie tegen de wet waaraan meer dan vijfduizend mensen deelnamen en die het wereldnieuws haalde.

De petitie van COC Nederland kwam tot stand in samenwerking met Change.org.

[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!