Terug naar overzicht

Biografie over John Blankenstein

Deze maand verschijnt een biografie over John Blankenstein (1949-2006). De openlijk homoseksuele topscheidsrechter in het betaalde voetbal en bestuurslid van COC Haaglanden laat tien jaar na zijn dood opnieuw van zich spreken. Van hem is namelijk álles bewaard gebleven in een immens groot persoonlijke archief. Daaruit putte voetbaljournalist Chris Willemsen rijkelijk voor deze bijzondere biografie ‘Ze lullen maar een eind weg’.

Daarnaast sprak de auteur met veel bekenden van John Blankenstein, onder wie Louis van Gaal, Bert van Oostveen, Henk Krol, Michael van Praag, Jacques d’Ancona, Arnold Vanderlijde, Kim Holland, Henk Bres, Evert ten Napel, Hans van Breukelen, Bas Muijs, broer Rob en zus Karin Blankenstein en vele anderen. Zo ontstond een uniek portret van een sportman en homoactivist die altijd wilde winnen, zeer slecht tegen zijn verlies kon, periodes van intens geluk afwisselde met zware depressies, bang was voor eenzaamheid en per saldo te boek staat als de meest veelzijdige, soms overdreven nauwkeurige, eloquente, humoristische, bevlogen en sociale Nederlandse voetbalscheidsrechter aller tijden.

John Blankenstein overleed op 25 augustus 2006. De naar hem genoemde John Blankenstein Foundation zet zich sindsdien in voor meer openheid en acceptatie ten aanzien van seksuele diversiteit in de sport, met name in de mannelijke teamsporten zoals voetbal en hockey. De stichting zet daarmee het werk van John Blankenstein voort, waarvoor hij in 2003 door het COC geëerd werd met de Bob Angelo Penning.

john-blankenstein-biografie-chris-willemsen-ze-lullen-maar-een-eind-weg-september-2016-kleinChris Willemsen, Ze lullen maar een eind weg

ISBN 978-94-92273-15-4, formaat 23 cm x 15 cm (staand).
240 pagina’s, rijkelijk voorzien van unieke foto’s en documenten.

Verkoopprijs 19,95.
Te koop of te bestellen bij alle boekhandels in Nederland, ook online (bijv. Bol.com).
Ook te koop bij de John Blankenstein Foundation: www.johnblankensteinfoundation.nl