Terug naar overzicht

COC wil onderzoek naar 'homolijsten'

Het COC wil dat de Rijksoverheid en gemeenten gaan onderzoeken of er op meer plekken sprake is van zogenaamde ‘homolijsten.’ Donderdag werd bekend dat de het Amsterdamse Stadsarchief lijsten heeft gevonden met namen van sollicitanten die tussen 1950 en 1958 zijn afgewezen voor een baan als ambtenaar omdat ze homoseksueel zouden zijn.

‘Dit klinkt bijzonder ernstig,’ aldus een woordvoerder. ‘Je zult maar geweigerd zijn voor een baan bij de overheid puur en alleen omdat je homoseksueel bent.’

Het COC wil dat de Rijksoverheid en gemeenten uitzoeken of zulke ‘homolijsten’ op meer plekken voorkwamen, of er nog gedupeerden in leven zijn en of zij mogelijk een vorm van genoegdoening willen.

De gemeente Amsterdam heeft laten weten de kwestie uit te gaan zoeken en er op terug te komen. ‘Dit is een schokkende ontdekking,’ aldus een woordvoerder. ‘Discriminatie van personeel om seksuele geaardheid is absoluut  onacceptabel. Het past niet in het gemeentelijk personeelsbeleid en ook volstrekt niet bij de inclusieve organisatie die we nu zijn. Het is lang geleden en gelukkig allang niet meer de praktijk in Amsterdam. Daarmee wordt het niet minder schokkend.’

Een vrouw met een vermoedelijk homoseksuele zoon werd uiteindelijk bij hoge uitzondering aangenomen als ambtenaar, zo blijkt uit stukken in het Amsterdamse Stadsarchief. De toenmalige Beoordelingscommissie Zedelijk Gedrag Gemeentepersoneel ging erg ver bij het antecedentenonderzoek: als je ook maar iemand in je omgeving had die homoseksueel was, liep je al het risico niet te worden aangenomen.

De dossiers en stukken over de gemeentelijke homolijst beslaan in totaal een halve meter. Het archief komt niet zelf naar buiten met de informatie. ,,Dat is niet onze taak”, aldus een woordvoerder en onderzoeker. Maar wie daarvoor toestemming heeft, kan volgens hem zelf komen naspeuren in de archieven. ,,Het gaat om de persoonlijke levenssfeer van mensen en veel zijn er nog in leven.”

 

[Foto: WikiCommons]