In de schoolprofielen van veel reformatorische scholen in Nederland staan afwijzende uitspraken over LHBTI’s, zo blijkt uit onderzoek van Pointer van KRO-NCRV. Het COC noemt dat onacceptabel en pleit voor maatregelen. Kamerleden Jasper van Dijk (SP), Kirsten van den Hul (PvdA), Vera Bergkamp en Paul van Meenen (beiden D66) stellen de kwestie aan de orde in de Tweede Kamer.
“In de wet staat dat elke school respect en een veilig klimaat voor LHBTI-leerlingen moet creëren”, aldus een woordvoerder van COC Nederland. “Als ouders of kinderen van tevoren al moeten beloven dat ze achter deze standpunten staan, kan je nooit zorgen voor respect en veiligheid voor die groep op school. Dat is onacceptabel, LHBTI-leerlingen moeten hiertegen beschermd worden.”
Het COC wil dat minister Arie Slob (Onderwijs) en minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) de scholen aanspreken op de verklaringen. Ook zouden de kerndoelen, die bepalen dat scholen respect voor LHBTI’s moeten bijbrengen, volgens de organisatie snel moeten worden aangescherpt en verduidelijkt.
Homoseksuele levenswijze afgewezen
Van de 170 reformatorische scholen in het basis- of voortgezet onderwijs hanteren er 34 schoolprofielen of ‘identiteitsverklaringen’ die afwijzend staan tegenover homoseksualiteit, zo blijkt uit het onderzoek van Pointer. Daar staat bijvoorbeeld in: ‘een homoseksuele levenswijze [wordt] als zijnde in strijd met Gods Woord afgewezen’. De scholen vragen ouders en/of leerlingen om dergelijke verklaringen te onderschrijven.
Ook hebben veel reformatorische scholen profielen die (transgender-) leerlingen belemmeren in hun genderidentiteit en –expressie. Uit het Pointer-onderzoek blijkt dat in de profielen van 53 scholen wordt verwezen naar het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw en 99 scholen hebben een standpunt over hoe je te kleden. Ze gebruiken teksten als ‘kleding, haardracht en overige persoonlijke uitingen en gedragingen zijn zodanig, dat het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw wordt bewaard.’
In het artikel van Pointer komt ook Johannes ten Hoor (28) aan het woord, voorzitter van de organisatie Homo in de Klas, die opgroeide in een reformatorische omgeving. Ten Hoor: “Het wordt pijnlijk op het moment dat dit soort teksten ingezet worden als het enige antwoord op jongeren die met vragen zitten over hun seksualiteit of genderidentiteit. Aan het einde van mijn middelbareschooltijd dacht ik nog steeds dat ik moest kiezen tussen mijn geaardheid en mijn geloof. Er werd mij maar een heel beperkt beeld voorgehouden en zelfs over het feit dat er binnen het geloof ook andere standpunten zijn, werd niks verteld.”
SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de schoolprofielen onaanvaardbaar, ze gaan ‘rechtstreeks in tegen de gelijke behandeling van homo’s en hetero’s’ aldus Van Dijk. Samen met Kirsten van den Hul (PvdA) heeft hij Kamervragen gesteld aan minister Slob en minister Van Engelshoven. Dat deden ook de D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Paul van Meenen. Van Dijk kondigde verder aan dat hij de kwestie op woensdag 5 februari aan de orde stelt in een Kamerdebat.
Het COC protesteerde tien jaar terug ook al tegen de identiteitsverklaringen die een deel van de reformatorische scholen hanteren. Een aantal scholen paste toen de verklaring aan, maar naar nu blijkt geldt dat lang niet voor alle scholen.
Lees HIER het hele artikel van Pointer.
[Bron: COC NL – Foto School met de Bijbel: CC-Henk van der Klis]