Terug naar overzicht

Boekpresentatie over LHBT-rechten binnen de vakbond

Op donderdag 1 mei presenteert Michiel Odijk , die al 27 jaar actief is binnen de LHBT-groep van Abvakabo FNV, ‘LGBT Trade Union Work: Experiences and Perspectives’, een boek over LHBT-rechten binnen de vakbond. Lot van Baaren neemt namens het Algemeen Bestuur van de FNV het eerste exemplaar van zijn boek in ontvangst.  

Michiel OdijkMichiel Odijk heeft de afgelopen 27 jaar veel ervaring opgedaan op het gebied van LHBT-rechten op de werkvloer in internationaal verband. Hij heeft workshops gegeven, meegedaan aan vele internationale conferenties en diverse acties op het gebied van LHBT-rechten geleid. Al deze bijeenkomsten en zijn persoonlijke ervaringen hebben zijn mening op rechten van LHBT’s op de werkvloer sterk beïnvloed. Dit vatte hij samen in zijn boek.

Het boek is bedoeld om mensen kracht te geven hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan; een discussieboek. Het is geen handboek, maar bedoeld als ‘stof tot nadenken’.

Van oorsprong is Odijk een bioloog. Hij werpt met die bril een blik op de begrippen ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ en de homofobische gedachte dat het onnatuurlijk is om seks te hebben met iemand waarmee je niet voor nageslacht kunt zorgen.

Vakbonden kunnen een belangrijke rol spelen in het aanpakken van discriminatie op de werkvloer op basis van seksuele gerichtheid en genderidentiteit. Zo maken zij enerzijds zaken bespreekbaar op de werkvloer en bieden ze ook hulp aan mensen die er op negatieve manieren mee te maken krijgen. Abvakabo FNV is er trots op dit boek te mogen publiceren en de ervaringen van Odijk op deze manier onder een breed publiek te kunnen verspreiden.

Dit boek zal ook beschikbaar zijn op de LabourStart-conferentie in Berlijn eind mei 2014 en op de Labour- en ILGA-conferentie in Mexico-stad in oktober 2014.

Boekpresentatie
Michiel Odijk – ‘LGBT Trade Union Work: Experiences and Perspectives’
Datum: donderdag 1 mei 2014 – aanvang: 20.00 uur
Locatie: Cruise Inn, Zuiderzeeweg 29 te Amsterdam

[Bron: Abvakabo FNV – Foto: Michiel Odijk]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!