Terug naar overzicht

BOI, Song of a Wanderer

Op zondag 27 juli a.s. is er in EYE een besloten voorstelling van BOI, Song of a Wanderer van filmmaakster Anne Marie Borsboom. De voorstelling is tevens de opening van TransPride – onderdeel van de Amsterdam Gay Pride 2014.

BOI, Song of a Wanderer is een project van Anne Marie Borsboom dat bestaat uit een documentaire, een fotoboek en een expositie – ze illustreren de betekenis van gender.

BOI, de documentaire: een moderne vertelling (2003-2014)

BOI, Song of a Wanderer is oorspronkelijk gemaakt om de levensomstandigheden van een jonge generatie in beeld te brengen in landen waar de politieke en religieuze kwesties een probleem zijn. BOI werd uiteindelijk een universeel verhaal over innerlijke strijd, over de zoektocht naar je ware zelf. BOI is het relaas geworden over het leven van Nitzan Krimsky, een lesbisch meisje die een mooie homojongen wordt. Het levenspad van Nitzan laat een wereld zien waarin definities van man en vrouw misschien niet zo vastomlijnd zijn als we denken dat ze zijn.

BOI, het fotoboek: een jongen, geen man

In de film zit een rode draad. Overal waar Nitzan naar toe reist maakt ze onconventionele foto’s van zichzelf, als een soort dagboek waarin ze haar gevoelens kan teruglezen. Dit levert een fotoserie op die een uiterst zeldzame en eerlijke getuigenis biedt ver voordat selfies gemeengoed werden. Nitzan toont ons een prachtig en kwetsbaar beeld van het verhaal dat hierachter zit. Waar we ook vandaan komen, wat ook onze sekse is, we zitten allemaal verstrikt in onze samenleving en soms in ons eigen lichaam. Uiteindelijk gaat het erom onszelf te bevrijden en je ware zelf te zijn.

BOI, de foto expositie

FOAM Fotografiemuseum Amsterdam, overtuigd van de kwaliteit van de foto’s, host van 26 juli tot 29 augustus 2014 de expositie van BOI. Ook het fotoboek BOI wordt bij de opening gepresenteerd in het Foam cafe.

Crowdfunding

Onlangs verrasten het Eurovisie Songfestival en de deelnemende landen ons met veel meer openheid van geest dan we tot dan toe gewend waren. Meer dan alleen een overwinning voor Conchita Wurst betekende dit ook dat er een nieuw pad betreden wordt voor meer ruimdenkendheid aangaande gender.

BOI’s song heeft nu niet zozeer je televote nodig, als wel jullie financiële steun! Met een donatie kun je een filmticket krijgen voor de vertoning tijdens de opening van TransPride op 27 juli a.s. in EYE. Of je ontvangt het fotoboek met pre-order.

Kijk voor meer informatie en kaarten op: Voordekunst.nl/Boi, Song of a Wanderer.

[Bron/Illustratie: Anne Marie Borsboom/Voordekunst.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!