Terug naar overzicht

‘Born This Way’ – première docu homofobie in Kameroen

Hivos en Human Rights Watch presenteren op zaterdag 18 mei a.s. de Nederlandse première van Born This Way, een bijzondere documentaire over de strijd tegen homofobie in Kameroen, in de Balie in Amsterdam.

Voorafgaand aan de filmvertoning zullen Boris Dittrich, advocacy director LGBT Rights van HRW, en Fabienne Simenel, LGBT Policy officer van HIVOS, de problematiek van homofobie in Afrika toelichten.

Na afloop van de film is er een Q&A met de Kameroense advocaat Michel Togué, die speciaal voor deze avond naar Amsterdam zal reizen. Ondanks doodsbedreigingen aan zijn adres en dat van zijn familie, zet Michel zich onvermoeibaar in voor de LHBT-gemeenschap in Kameroen, een van de meest homofobe landen ter wereld, omdat hij vindt dat LHBT’s dezelfde rechten en behandeling verdienen als ieder ander.

Born This Way vertelt de verhalen van Cedric en Gertrude, twee jonge Kameroeners die actief zijn in Alternatives Cameroon, een grassroots organisatie die zich inzet voor de rechten van de Kameroense LHBT-gemeenschap. We volgen hen in hun dagelijkseleven in de hoofdstad Douala, tijdens hun werk voor Alternatives Cameroon en tijdens de avonden die ze doorbrengen met vrienden of familie.

Jaarlijks worden in Kameroen wereldwijd de meeste LHBT’s vervolgd op basis van hun geaardheid. De documentaire vertelt op intieme wijze de persoonlijke verhalen van deze moedige jonge activisten en van Alice Nkom, een heroïsche advocate die hen bijstaat in de strijd tegen homofobie.

Deze filmvertoning is tevens de openingsavond van de campagne “WANTED FOR LOVE”. Dankzij de Nationale Postcode Loterij hebben Human Rights Watch en HIVOS hun krachten kunnen bundelen om zich samen sterk te maken voor LHBT-rechten in sub-Sahara Afrika. De campagne WANTED FOR LOVE vraagt aandacht voor de slachtoffers in deze landen en de moedige activisten die een einde proberen te maken aan homodiscriminatie.

BORN THIS WAY
Datum: zaterdag 18 mei 2013 – vanaf 20.00 uur
Locatie: De Balie – Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam
Klik HIER voor meer info en tickets.

[Bron: De Balie/HIVOS]