Terug naar overzicht

Brede oproep tegen transfobie Turkije

De zeven mensenrechtenorganisaties, verenigd in het Platform Internationale LGBT Emancipatie (PILE), vragen Rosenthal in een brief om de aanhoudende schending van transgenderrechten bij de Turkse overheid aan te kaarten. Ook willen de organisaties dat Nederland actie onderneemt in EU-verband.

Directe aanleiding voor de brief aan Rosenthal is de moord op een transseksuele vrouw in Izmir op 11 november jongstleden. Dit is de tiende moord op een transseksueel in Turkije in de afgelopen twintig maanden.

Op 17 mei, Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHO), werden in Turkije vijf transgenderactivisten met bruut geweld door de politie opgepakt. De vijf zouden ‘criminele activiteiten’ hebben ontplooid en zich hebben ‘verzet tegen publieke functionarissen.’ De arrestaties zijn exemplarisch voor het optreden van de Turkse politie tegen deze groep.

In oktober kaartten COC, IGLHRC, Human Rights Watch, ILGA Europe en GATE de situatie van transgenders aan in een brief aan de Turkse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Op de Internationale Transgender Gedenkdag (zaterdag 20 november) worden transgenders herdacht die vermoord zijn. Dat waren er afgelopen jaar tenminste tweehonderd. De Nederlandse editie is dit jaar in Den Haag en wordt georganiseerd door Transgender Netwerk Nederland, samen met het COC Haaglanden.) PILE wordt gevormd door: Amnesty International, COC Nederland, Consultancy Tanne de Goei, Hivos, Transgender Netwerk Nederland, Schorer, World Population Foundation.