Terug naar overzicht

Britse controverse rond zelfmoord transvrouw en columnist

Al meer dan 200.000 ondertekenaars van een online-petitie eisen het ontslag van Daily Mail-columnist Richard Littlejohn vanwege zijn mogelijke rol in de zelfmoord van transvrouw Lucy Meadows. Littlejohn schreef twee maanden geleden een vernietigende column over Meadows – dat leidde mede tot een mediajacht op haar, die mogelijk geleid heeft tot haar zelfmoord.

Lucy Meadows was lerares aan de St. Mary Magdalen’s School in het Accrington. Tot eind vorig jaar gaf ze daar les als leraar onder de naam Nathan Upton. Tijdens de kerstvakantie liet de school per brief aan alle ouders weten dat Upton na de vakantie zou terugkeren als vrouw met als naam Lucy Meadows.

Dat nieuws werd opgepikt door een lokale krant en daarna ook door de nationale media, maar de zaak kreeg pas echt aandacht door een column in The Daily Mail van Richard Littlejohn. Onder de kop ‘Hij zit niet alleen in het verkeerde lichaam…hij heeft ook het verkeerde beroep’, stelde Littlejohn dat hij geen problemen heeft met mensen die van geslacht veranderen, maar dat die geen docent kunnen blijven. “Hij heeft het recht niet op jonge beïnvloedbare kinderen te confronteren met zijn persoonlijke problemen”, schreef Littlejohn. “Door op dezelfde school te blijven werken, plaatst hij zijn eigen zelfzuchtige behoeften voor het welzijn van de kinderen die hij lesgeeft.”

Sinds die column werd Meadows gestalkt door journalisten – een gevoelige kwestie in het Verenigd Koninkrijk sinds de schandalen rond de tabloid News of the World – en ze had daarover ook klachten ingediend bij de Britse media-klachtencommissie (PCC). Maar de media-aandacht bleef onverminderd voortduren.

Meadows werd op 19 maart jl. dood aangetroffen in haar huis. Volgens de politie niet in verdachte omstandigheden – wat er op duidt dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Na haar dood haalde The Daily Mail zonder enig commentaar de column van Littlejohn van de website.

Inmiddels eisen meer dan 200.000 ondertekenaars van een online-petitie de excuses van The Daily Mail, een herbezinning op de transfobe berichtgeving én het ontslag van Richard Littlejohn. Een soortgelijke petitie op Change.org is al door meer dan 35.000 mensen getekend. De petities werden vandaag aangeboden aan de hoofdredactie van The Daily Mail, maar die hebben bij voorbaat laten weten zich op geen enkele wijze verantwoordelijk te voelen voor de mogelijke zelfmoord van Lucy Meadows. Verder noemen ze de petitie een ‘publieke kruistocht’ tegen hun columnist die ze zeker niet zullen ontslaan.

[Bronnen: Pink UK News e.a. – Illustratie: Change.org-petitie]