Terug naar overzicht

Burgemeester Dales Prijs 2021 voor Lesbisch Archief Nijmegen

Het Lesbisch Archief Nijmegen krijgt de Burgemeester Dales Prijs 2021. Een blijk van erkenning voor 35 jaar strijd voor de emancipatie en acceptatie van lesbische vrouwen en alle andere LHBTI-inwoners van Nijmegen. De prijs wordt op vrijdag 29 januari 2021 uitgereikt in het Nijmeegse stadhuis. Voorafgaande wordt de jaarlijkse Burgemeester Dales Lezing gehouden.

Het Lesbisch Archief Nijmegen is een van de twee archieven in het land waar lesbische cultuur wordt verzameld. Volgens de jury van de Burgemeester Dales Prijs speelt het Lesbisch Archief daarmee een ‘belangrijke rol in het vastleggen van de acties en publiciteit op het gebied van emancipatie van lesbische vrouwen’. Daarnaast heeft de jury ‘bewondering voor de inzet en het enthousiasme waarmee de vele vrijwilligers al 35 jaar hun werk uitvoeren in het kader van de emancipatie en acceptatie van alle LHBTI-burgers in Nijmegen’.

De Burgemeester Dales Prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro, wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. De prijs is bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich voorbeeldig inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie. De prijs dankt zijn naam aan voormalig burgemeester van Nijmegen Ien Dales, die als minister van Binnenlandse Zaken mede verantwoordelijk was voor de totstandkoming van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). De prijs werd ingesteld ter gelegenheid van het zilveren jubileum van COC Nijmegen in 1996 en sindsdien jaarlijks door het COC Nijmegen uitgereikt op voordracht van een onafhankelijke jury.

Livestream

De Burgemeester Dales Prijs wordt op vrijdag 29 januari 2021 uitgereikt in het Nijmeegse stadhuis, aansluitend op de jaarlijkse Burgemeester Dales Lezing. Als gevolg van maatregelen vanwege de corona-pandemie kunnen er slechts enkele genodigden bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Daarom worden de lezing en uitreiking live gestreamd – zie de website van de Stichting Burgemeester Dales Lezing voor meer informatie.

[Bron: COC NL – Foto Ien Dales: CC-Fotocollectie Nationaal Archief/Anebo/Rob Bogaerts]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?