Terug naar overzicht

COC ambivalent over nieuwe LHBTI-acceptatiecijfers

COC Nederland is ambivalent over de LHBTI-acceptatiecijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert. Volgens het SCP worden Nederlanders steeds positiever over LHBTI’s. Tegelijkertijd vindt bijna een derde van de bevolking zoenende mannen ‘aanstootgevend’ en is er volgens één op de vijf ‘iets mis’ is met mensen die zich geen man of vrouw voelen.

“Het is gewoon hartstikke mooi dat zoveel mensen positief zijn over LHBTI’s”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. “Tegelijk zie je dat mensen er nog altijd moeite mee hebben als LHBTI’s zichtbaar zijn.”

“Ik wil een land waar LHBTI’s zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Waar je elkaar kunt zoenen of hand in hand over straat kunt zonder bang te zijn. Waar je je zo ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ kunt gedragen als je wilt. Waar je LHBTI kunt zijn én LHBTI kunt dóen”, aldus Ineke.

De COC-voorzitter wijst er op dat volgens het SCP-onderzoek Opvattingen over seksuele en genderdiversiteit in Nederland en Europa maar één op de tien scholieren (12%) denkt dat je op school aan iedereen kunt vertellen dat je LHBTI bent. De acceptatiecijfers liggen relatief laag onder protestanten (16% negatief), leden van overige religies (30%) en onder niet-westerse migranten (17%). Van de Nederlandse bevolking als geheel is 6% negatief over homoseksualiteit.

Uit ander onderzoek blijkt dat zeven op de tien LHBTI’s in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld wegens hun identiteit. Nederland viel onlangs uit de top 10 van Europese landen waar LHBTI-rechten goed geregeld zijn en staat nu op de elfde plaats.

Train docenten!

Een op de vijf scholieren denkt dat het niet mogelijk is om op hun school eerlijk te vertellen dat je homo of lesbisch bent. Iets meer dan de helft van de leerlingen in het voortgezet onderwijs vindt dat dat bij hen op school wel gewoon kan, hoewel vooral tegenover vrienden.

Het COC wil daarom dat docenten beter getraind worden om LHBTI-acceptatie te bevorderen. “Want acceptatie begint op school”, aldus Ineke.

Basis- en middelbare scholen zijn sinds 2012 verplicht om LHBTI-acceptatie te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat scholen wel met het onderwerp aan de slag willen maar dat de kwaliteit van de lessen nog te wensen overlaat. Op docentenacademies wordt hier ‘vrijwel geen’ aandacht aan besteed.

Cijfers

Uit het SCP-onderzoek blijkt dat 74 procent van de Nederlanders positief is over homo- en biseksualiteit. In 2014 was dat 70 procent en in 2006 53 procent. Nederland staat daarmee op de tweede plaats in Europa, na IJsland. Mensen zijn ook positiever gaan denken over transgender personen: 57 procent is positief tegenover 45 procent in 2012.

Van de Nederlanders vindt 29 procent het aanstootgevend als mannen elkaar in het openbaar zoenen en 20 procent als vrouwen elkaar in het openbaar zoenen. Bijna niemand vindt een zoenend heteropaar aanstootgevend (11%).

Volgens 20 procent van de Nederlanders is er ‘iets mis’ met mensen die zich geen man of vrouw voelen. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) wil bij de eerste ontmoeting weten of iemand man of vrouw is.

[Bron: COC NL, SCP – Illustraties: SCP]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?