Terug naar overzicht

COC betuigt medeleven na afschuwelijke aanslag Orlando

Het COC betuigt haar medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de afschuwelijke aanslag in een nachtclub in Orlando. Daarbij kwamen in de nacht van zaterdag op zondag meer dan vijftig mensen om het leven.

Een aangeslagen COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een ‘afschuwelijke situatie.’ ‘Al die mensen die hun partner, vrienden of familie voor altijd moeten missen. Vermoord, en waarschijnlijk alleen omdat ze LHBT zijn. Dit is niet te bevatten.’

Boos om zoenende mannen
Hoewel de precieze toedracht van het incident nog altijd onduidelijk is, vond de schietpartij plaats in een club die populair is bij de LHBT-gemeenschap in Orlando. De vader van de dader maakte zondagmiddag bekend dat zijn zoon boos zou zijn geworden toen hij een paar maanden geleden twee mannen met elkaar zag zoenen in Miami. De man heeft excuses aangeboden voor het leed dat zijn zoon heeft aangericht.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist, maar onduidelijk blijft of de dader daadwerkelijk door IS werd aangestuurd. Dinsdag na de aanslag werd bekend dat de dader zelf de nachtclub regelmatig bezocht en dat hij gebruik maakte van een gay dating app.

De schietpartij in de nachtclub Pulse begon zaterdagnacht rond 2.00 uur plaatselijke tijd. De dader schoot met een automatisch geweer en een pistool en had mogelijk explosieven bij zich. Nadat hij voor korte tijd naar buiten ging en daar schoten lostte, keerde de man weer terug om een grote groep mensen te gijzelen. Rond 5.00 uur viel de politie de nachtclub binnen. Meerdere agenten openden het vuur en schoten de dader dood. Een van de agenten raakte daarbij lichtgewond.

Politie bij het schietincident in Orlando

Politie bij het schietincident in Orlando

Het is de dodelijkste schietpartij ooit die in de Verenigde Staten door een enkele schutter werd uitgevoerd. De burgemeester van Orlando heeft inmiddels de noodtoestand afgeroepen.

COC Nederland heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding na de aanslag in Orlando gevraagd om te onderzoeken of er in Nederland een terroristische dreiging bestaat tegen de LHBT-gemeenschap.

 

[Bron: COC Nederland  Foto: Screenshot NPO]