Terug naar overzicht

COC blij met voorstel verbod ‘LHBT-genezing’

Kamerlid Zohair El Yassini (VVD) komt voor de zomer met een wetsvoorstel om zogenaamde LHBT-genezing te verbieden. Dat maakte hij op donderdag 12 maart bekend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. COC Nederland pleit al bijna tien jaar voor een verbod en is blij dat El Yassini daar nu werk van maakt.

“Het is een fabeltje dat je een seksuele gerichtheid of genderidentiteit kunt ‘genezen’”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Er is niets mis met LHBT-zijn, je bent goed zoals je bent. Deze zogenaamde therapieën kunnen mensen ernstig beschadigen en leiden tot depressies en zelfmoordgedachten. We zijn blij dat er nu wordt gewerkt aan een wettelijk verbod.”

Ook religieuze LHBTI-organisaties zoals het LKP en Maruf zijn voorstander van een verbod op LHBT-genezing.

‘LHBT-genezing’ is een serieus probleem in Nederland. Programma’s als Ewout & homogenezing, EenVandaag en Undercover in Nederland brachten de laatste jaren aan het licht dat de zogenaamde therapieën in allerlei vormen worden aangeboden, vaak in een (orthodox) religieuze setting. Slachtoffers melden zich met enige regelmaat bij religieuze LHBTI-organisaties en het COC.

Het wetsvoorstel lijkt een goede kans te maken op een meerderheid in de Tweede Kamer. De Kamer stemde in mei 2019 vóór een motie van VVD, D66, PvdA en GroenLinks waarin de regering gevraagd wordt om de praktijken te verbieden. PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, DENK en Forum voor Democratie stemden toen tegen.

De zogenaamde therapieën zijn ook al verboden in landen als Malta en het Verenigd Koninkrijk, net als in delen van Spanje en de Verenigde Staten. Het Duitse parlement behandelt momenteel een wetsvoorstel en Canada maakte op 9 maart 2020 bekend met een verbod te komen.

Het COC pleit al lang voor een verbod op de zogenaamde therapieën. In 2012 bleek dat de evangelische organisatie Different-Tot Heil des Volks ‘homogenezingen’ aanbood met vergoeding van zorgverzekeraars. Op aandringen van het COC en de Tweede Kamer maakte voormalig minister Edith Schippers (VWS) een einde aan die vergoedingen. Ook de opstellers van de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, die in januari 2019 verscheen, meenden dat LHBTI-gevoelens ‘gedood’ kunnen worden.

[Bron: COC NL – Foto: SPLC]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?