Terug naar overzicht

COC boot: vier ons verleden, veranker onze rechten!

Vier ons verleden, veranker onze rechten in de Grondwet! Die oproep doet COC Nederland met haar boot in de parade, spandoeken langs de grachten en een open brief aan de politiek in dagblad Trouw.

We vieren hoe ongelooflijk veel er de afgelopen decennia in Nederland is bereikt voor LHBTI’s: remember the past! En we roepen Kamer en kabinet op om LHBTI-rechten nu eindelijk te verankeren in artikel 1 van de Grondwet, om zeker te stellen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van de LHBTI-rechten die we vandaag vieren: create the future!

Wanneer de COC-boot (nr. 24 in de parade) onder de brug vandaan komt staan vijf strijders voor de liefde op. Om beurten zwaaien ze trots met een reusachtige gekleurde vlag met een wapenfeit uit de afgelopen decennia. Van afschaffing van strafbaarheid in 1971 en openstelling van het huwelijk in 2001, tot verplichte voorlichting op elke school in 2012.

De vijf vlaggendragers maken plaats voor een zesde, rode vlag met de oproep: veranker onze rechten in de Grondwet! In artikel 1 staat nu wel een verbod op discriminatie wegens bijvoorbeeld godsdienst, maar niet op grond van LHBTI-discriminatie. De overige vlaggendragers voegen zich er bij en samen vormen ze een kolkende regenboog.

De opvarenden van de boot tonen zestig portretten van voorvechters die het fundament legden voor gelijke rechten en acceptatie in Nederland. Mensen als Joke Swiebel, die in 1969 in Den Haag de eerste LHBTI-rechtendemonstratie van Europa organiseerde en Niek Engelschman die in 1946 het COC oprichtte. Mensen als Mikel Haman, BeyonG Veldkamp en Glenn Helberg die zich onder meer inzetten voor biculturele LHBTI’s en mensen van kleur. En mensen als de Marokkaans-Nederlandse transgenderpionier Aaïcha Bergamin, intersekse voorvechter Miriam van der Have en medeoprichter van TNN Thomas Wormgoor.

De act op de COC-boot vindt plaats op de tonen van Ramses Shaffy’s Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Een strijdbaar en ontroerend tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig, toen LHBTI-emancipatie voet aan de grond kreeg in Nederland. Met aan het eind onze opdracht aan de Grondwetgever: niet zonder ons!

De COC-boot is mede tot stand gekomen dankzij de Trippin Angels en Marjolein Rams.

[Bron: COC NL – Foto COC-boot Canal Parade 2019: Tom Knoflook voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?