Terug naar overzicht

COC dringt opnieuw aan op asiel voor LHBTI’s uit Iran

COC Nederland dringt opnieuw aan op asiel voor LHBTI’s uit Iran. Aanleiding is de onthoofding van een 20-jarige homoseksuele Iraniër en een nieuw ambtsbericht over Iran. COC vraagt staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) om geen LHBTI-asielzoekers meer naar het land terug te sturen omdat het er levensgevaarlijk is. Zeker twee LHBTI-asielzoekers worden op dit moment met uitzetting naar Iran bedreigd.

De 20-jarige homoseksuele Iraniër Alireza werd onlangs onthoofd door familieleden nadat zijn seksuele oriëntatie bekend was geworden. Dat maakte de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie 6Rang begin mei bekend.

Uit een recent verschenen ambtsbericht van de Nederlandse regering over de situatie in Iran, blijkt dat op homoseksualiteit niet alleen de doodstraf staat, maar dat er ook daadwerkelijk LHBTI’s worden geëxecuteerd. De Iraanse regering verdedigt dat door te stellen dat er ‘morele principes’ zijn.

Ook beschrijft het ambtsbericht hoe mensen worden veroordeeld tot gevangenisstraf na te zijn opgepakt op informele ontmoetingsplekken, hoe een activiste wordt veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het ‘normaliseren van homoseksuele relaties’ en hoe een zanger, Mohsen Lorestani, om een chatbericht is aangeklaagd voor ‘corruptie op aarde’, waarop de doodstraf staat.

Ook mensenrechtenorganisaties 6Rang en OutRight beschrijven in brieven aan de Nederlandse regering hoe LHBTI-personen in Iran systematisch worden vervolgd, gecriminaliseerd en gestraft. 6Rang noemt bijvoorbeeld de arrestatie en gevangenneming van 30 mannen op 13 april 2017 en de arrestatie van nog eens 23 mensen op 17 september 2017. Ook zijn twee mannen aangeklaagd voor ‘corruptie op aarde’ vanwege een video waarop te zien is dat ze symbolisch met elkaar trouwen.

Elektroshocks
Een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderschrijft veel van deze bevindingen. Ook beschrijft men de vernederende anale onderzoeken waar ‘verdachten van sodomie’ gedwongen aan worden blootgesteld. Iraanse LHBTI’s krijgen verder te maken met ‘genezingstherapieën’ in zogenaamde ‘klinieken’ die elektroshocks toepassen op de handen en geslachtsdelen van LHBTI personen.

De mensenrechtensituatie van trans personen in Iran is volgens 6Rang en OutRight net zo slecht als die van LHB’s. Ze krijgen te maken met vijandige publieke reacties, extreem geweld, risico op arrestatie en detentie. Op ‘cross dressing’ staat 74 zweepslagen en geslachtsveranderende operaties vinden vaak plaats onder dwang, om homoseksualiteit te ‘genezen’ of om het geslacht te ‘normaliseren’.

In juli 2019 maakte de Nederlandse regering het moeilijker voor LHBTI’s uit Iran om asiel te krijgen in Nederland. De extra bescherming van transgender asielzoekers werd zelfs volledig afgeschaft. Er was volgens de regering namelijk een ‘positieve tendens’ zichtbaar.

OutRight, 6Rang en COC hebben van het begin af bezwaar gemaakt tegen dit besluit. Volgens de organisaties is er eerder sprake van een verslechtering van de situatie voor LHBTI’s. Ook het ambtsbericht van de regering spreekt nu van een verslechtering.

COC, OutRight en 6Rang bepleiten dat LHBTI-asielzoekers uit Iran in Nederland weer het optimale beschermingsniveau krijgen. De organisaties deden dat eerder in 2019 en 2020. Het hoge beschermingsniveau was van kracht sinds 2006. Toen gingen schokkende foto’s de wereld over van twee jongemannen die in de stad Mashad de strop omgehangen kregen om te worden geëxecuteerd.

[Bron: COC NL – Foto: cover HRW-Iranrapport ‘We Are A Buried Generation’]