Terug naar overzicht

COC eist opnieuw veilige opvang voor LHBT-asielzoekers

COC Nederland wil dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) alsnog aanvullende maatregelen treft om de veiligheid van LHBT-asielzoekers in de noodopvang te garanderen. De belangenorganisatie dringt daar donderdag op aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Het COC luidde op 22 oktober de noodklok over de situatie van LHBT’s in de noodopvang. De organisatie vroeg Dijkhoff om zeven maatregelen te treffen. De staatssecretaris neemt echter niet één van die maatregelen over, zo bleek afgelopen week uit antwoorden op Kamervragen van de PvdA-Kamerleden Attje Kuiken en Keklik Yücel.

Het COC vraagt de Tweede Kamer nu om alsnog aanvullende veiligheidsmaatregelen af te dwingen. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch stelt de kwestie aan de orde tijdens de behandeling van de begroting van Veiligheid & Justitie.

Het COC pleit onder meer voor aparte noodopvang voor LHBT-asielzoekers die daaraan behoefte hebben. Dit is de oplossing die door LHBT-asielzoekers zelf het meest genoemd en gewenst wordt, zo blijkt onder meer uit onderzoek van Deloitte dat in opdracht van de regering is uitgevoerd. LGBT Asylum Support, Secret Garden en The Hang Out 010 startten donderdag een internetpetitie om het pleidooi voor aparte, veilige opvang kracht bij te zetten.

Daarnaast wil het COC dat de regering zich extra inzet om de reguliere noodopvanglocaties LHBT-vriendelijk te maken. Zo moet stevig worden opgetreden tegen asielzoekers die LHBT’s discrimineren of bedreigen. Elke noodopvanglocatie zou een aparte vertrouwenspersoon moeten hebben waar LHBT-asielzoekers problemen kunnen melden. Ook moeten duidelijke afspraken worden gemaakt met tijdelijk personeel op noodopvanglocaties over de aanpak van discriminatie.

Het COC luidde de noodklok omdat de organisatie binnen korte tijd werd benaderd door veertien LHBT-asielzoekers die melden dat ze zich onveilig voelen in de noodopvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen komen van verschillende opvanglocaties.

[Bron: COC NL – Foto staatssecretaris Dijkhoff: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!