Terug naar overzicht

COC feliciteert Australië met YES!

COC Nederland feliciteert Australië en de Australische LHBTI-gemeenschap met de massale steun voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Afgelopen nacht werd bekend dat bijna tweederde van de Australiërs YES heeft gestemd in het postreferendum over het opengestelde huwelijk.

De uitslag van het referendum werd afgelopen nacht (10.00 uur plaatselijke tijd) in de Australische hoofdstad Canberra bekend gemaakt David Kalisch, het hoofd van het Australische Centraal Bureau voor de Statistiek. In een rechtstreeks op tv uitgezonden persconferentie maakte hij bekend dat 13 miljoen Australiërs in de afgelopen weken hun stem hebben uitgebracht – een opkomst van bijna 80 procent. 61,8 procent stemde voor de openstelling van het huwelijk, 38,4 procent was daar tegen. In alle Australische staten en territoria waren de voorstemmers in de meerderheid.

De uitslag van het referendum is niet bindend, maar is voor de Australische politiek wel een ondubbelzinnig signaal om het huwelijk wettelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht.

Dat werd ook kort na het bekend worden van de uitslag duidelijk gemaakt door premier Malcolm Turnbull: “Het Australische volk heeft gesproken – in grote meerderheid een JA voor gelijkberechtiging, een JA voor de liefde. Ik zal me er voor gaan inzetten om hun wens nog voor de Kerst wetttelijk te regelen. Dit is een overweldigende oproep voor #MarriageEquality.”

Een wetsvoorstel ligt al klaar en debatten daarover in het Australische parlement kunnen al in de komende dagen beginnen. Conservatieve parlementsleden van Turnbull’s eigen partij werken echter aan een alternatief wetsvoorstel, met daarin ruimte voor trouwambtenaren, bloemisten, banketbakkers enz. om op grond van godsdienstige gewetensbezwaren medewerking aan een huwelijk van een paar van gelijk geslacht te weigeren. Vooral oud-premier Tony Abbott heeft zich hier tijdens de campagne sterk voor gemaakt. Turnbull heeft echter laten weten dat zo’n wetsvoorstel geen kans maakt op een parlementaire meerderheid.

[Bron: COC NL – Illustraties: Marriage Equality Australia]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!