Terug naar overzicht

COC feliciteert Oostenrijk met openstelling huwelijk

Het COC feliciteert Oostenrijk met de aanstaande openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Het Oostenrijkse Constitutioneel Hof bepaalde dinsdag dat mensen van hetzelfde geslacht vanaf 2019 met elkaar moeten kunnen trouwen.

‘Prachtig nieuws voor Oostenrijkse lesbiennes, homo’s en biseksuelen en een mooie overwinning voor de vrouwen die deze zaak aanspanden en onze Oostenrijkse collega’s,’ aldus het COC.

De hoogste Oostenrijkse rechter bepaalde dinsdag dat de Oostenrijkse regering het discriminatieverbod schendt door onderscheid te maken tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap. Het was voor paren van gelijk geslacht wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap te sluiten, maar trouwen was niet toegestaan.

Twee vrouwen brachten de zaak voor de rechter. Zij hadden een geregistreerd partnerschap en wilden graag trouwen. Volgens de Oostenrijkse wet was dat niet mogelijk. De gemeente Wenen weigerde hun huwelijk te voltrekken, waarop ze naar de rechter stapten.

Om discriminatie te beperken, bood de Oostenrijkse wetgever aan paren van gelijk geslacht sinds 2010 de mogelijkheid om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het huwelijk bleef op grond van ‘traditionele opvattingen’ voorbehouden aan heteroseksuele paren. Dat discriminerende onderscheid verdwijnt nu. Paren van gelijk geslacht mochten in Oostenrijk wel al kinderen adopteren.

De Oostenrijkse LHBTI-organisatie Homosexuellen Initiative Wien (HOSI) reageert verheugd op het besluit van het Constitutionele Hof. “We zijn erg blij”, aldus voorzitter Christian Högl.

 

[Beeld: CC Wikimedia uitsnede]