Terug naar overzicht

COC in actie in Kirgizië en Tadzjikistan

Het COC ondersteunt LHBT-organisaties in tal van landen bij de opbouw van een eigen, sterke en zelfbewuste LHBT-gemeenschap. Daarvoor stelt het zijn internationale netwerk ter beschikking, coacht en traint activisten en springt waar nodig financieel bij. Internationaal projectmedewerker Renate Hartman bezocht in juni partnerorganisaties in Kirgizië en Tadzjikistan. Ze werkte met onze partners o.m. aan versterking van de belangenbeharting in Kirgizië, meer aandacht voor LBT-vrouwen in Tadzjikistan en het creëren van een veilige plek voor mannelijke sekswerkers in dat land. Renate doet hieronder verslag.  

“Van 18 tot 27 juni bezocht ik LHBT-partnerorganisaties van het COC in Kirgizië en Tadzjikistan, in het kader van het programma ‘Bridging the Gaps: health and rights for key populations’. Daarin werkt het COC, met partnerorganisaties en ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, aan het verbeteren van de positie van LHBT’s en andere groepen die extra risico lopen om HIV-geïnfecteerd te worden.

In Kirgizië werkt COC Nederland nauw samen met twee organisaties, beide gevestigd in de hoofdstad Bisjkek: Labrys en Kyrgyz Indigo. Labrys is een feministische queer organisatie die inmiddels 10 jaar bestaat, met veel ervaring op het gebied van community building en empowerment, training van agenten, medische staf, journalisten en beïnvloeding van overheidsbeleid. Vlak voordat in 2010 de revolutie uitbrak in Kirgizië, was Labrys er bijna in geslaagd om een progressieve transgenderwet doorgevoerd te krijgen. Na het aantreden van een nieuwe regering moest de organisatie helaas weer van voren af aan beginnen. COC biedt Labrys financiële en technische ondersteuning bij acties om LHBT-rechten te waarborgen in wet- en regelgeving. Ik bracht 1,5 dag door in het kantoor van Labrys waar we spraken over de voortgang van het project en plannen maakten voor de tweede helft van 2013. Ze praatten me bij over de uitkomsten van een strategische planningsessie en over een training die medisch specialisten meer gevoelig maakt voor LHBT’s.

Kyrgyz Indigo is een organisatie die is voortgekomen uit Labrys. Ze richten zich op LHBT’s, maar in de praktijk bereiken ze voornamelijk mannen met een hogere levensstandaard. Naast het organiseren van activiteiten voor de community, om hen een veilige haven te bieden en hun zelfvertrouwen te versterken, richten ze zich steeds meer op het werken met instanties en organisaties die een bondgenoot kunnen worden in de strijd voor LHBT-rechten. Zo organiseerden ze vlak na mijn vertrek een training over LHBT’s voor studenten op de Politie Academie. Doel is dat deze toekomstige agenten de rechten van LHBT’s in hun werk zullen beschermen en zich niet schuldig zullen maken aan discriminatie. Ondermeer door de intensieve aandacht die het COC daaraan de afgelopen jaren besteedde, wordt Kyrgyz Indigo steeds actiever op het gebied van belangenbehartiging.  Ook werken ze meer samen met AIDS-organisaties die toegang hebben tot een subgroep die voor Kyrgyz Indigo moeilijker te bereiken is: Mannen die Sex hebben met Mannen (MSM), die behoren tot de lagere sociale klasse en door hun levenswijze nog meer risico lopen op HIV en SOA’s dan de homoseksuele en biseksuele man met een opleiding, baan en voldoende geld.

 

Na drie dagen reisde ik door naar Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, dat tussen Kyrgyzstan en Afghanistan in ligt. Het land is een stuk conservatiever dan Kyrgyzstan, wat ondermeer blijkt uit de invloed van mullahs op de samenleving. Lezingen van mullahs over maatschappelijke onderwerpen worden uitgezonden op de radio, en zijn overal te horen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, omdat ze ook op cd beschikbaar zijn. Leden van de community vertelden me dat de lezingen de laatste tijd steeds conservatiever van toon worden, en ook steeds vaker gaan over ‘de ziekte homoseksualiteit die uitgebannen moet worden’. Dit wordt door hen als zeer bedreigend ervaren. Ik wil kijken of we vanuit COC’s ervaring met het onderwerp homoseksualiteit en islam de organisaties kunnen ondersteunen. Wellicht kan er worden samengewerkt met The Inner Circle, de organisatie van Muhsin Hendricks. Deze ‘roze’ homoseksuele imam uit Zuid-Afrika won begin 2013 COC’s Bob Angelo penning voor het ondersteunen van LHBT-moslims in het zijn wie ze zijn: moslim én LHBT.

De organisatie waarmee COC in Tadzjikistan het meest samenwerkt is Equal Opportunities. Officieel richt de organisatie zich op lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, maar in de praktijk zijn LB-vrouwen en transgenders nog onzichtbaar. De Tadzjikse samenleving is sterk patriarchaal en vrouwen zijn in het algemeen onzichtbaar. Ook op andere terreinen, bijvoorbeeld waar het gaat om onderwijs, is het moeilijk om hen te bereiken. In het najaar organiseert het COC met Equal Opportunities een informele brainstormsessie met (LB-) vrouwen, lokale en internationale organisaties over de vraag hoe (LB-) vrouwen wél bereikt kunnen worden. Daarnaast zullen we met de partnerorganisatie en andere belanghebbenden onderzoeken hoe toegang verkregen kan worden tot de transgendergemeenschap in dit land, om te kijken waar zij behoefte aan hebben.

Equal Opportunities organiseerde tijdens mijn bezoek een ontmoeting met activisten die werkzaam zijn in twee afgelegen steden, Koeljab en Chodzjand. In vergelijking met de situatie daar is het in Doesjanbe zo slecht nog niet. In beide steden is heel voorzichtig contact geleged met homoseksuele en biseksuele mannen en mannen die zich niet als zodanig identificeren, maar wel seks hebben met andere mannen. Voordat Equal Opportunities hiermee begon was er voor deze groep (vrijwel) geen ondersteuning voorhanden: geen medische hulp, geen psychosociale hulp, et cetera. De medewerkers van Equal Opportunities en een aantal vrijwilligers, zijn op kleine schaal begonnen met dienstverlening, zoals het bieden van een luisterend oor aan mannen die mentaal in de knoop zitten, voorlichting over veilig vrijen tijdens huiskamerbijeenkomsten en het verstrekken van condooms en glijmiddel. Het is duidelijk dat ze met hun activiteiten een niche vullen en ervoor zorgen dat steeds meer mannen weten dat er ook voor hen een veilige plek is waar ze zichzelf kunnen zijn en hulp kunnen krijgen. Ik heb met Equal Opportunities afgesproken het budget voor het werk in deze steden op te hogen, zodat ze hun project uit kunnen breiden.

Last but not least sprak ik in Doesjanbe met een aantal mannelijke sekswerkers die een project op willen zetten voor die specifieke community. Mannelijke sekswerkers voelen zich vanwege hun levenswijze niet thuis bij Equal Opportunities. Nu kunnen ze alleen naar een community centrum waar ook vrouwelijke sekswerkers komen, maar beide groepen voelen zich ongemakkelijk in elkaars gezelschap. De mannen hebben een plek nodig waar ze tot rust kunnen komen en kunnen praten met een maatschappelijk werker over hun problemen en zorgen, ook gerelateerd aan hun seksuele gerichtheid. Ik heb hen gevraagd een voorstel in te dienen, omdat het COC hen de kans wil geven om hun plannen te verwezenlijken. Het is geweldig dat het Bridging the Gaps programma dit soort ondersteuning stimuleert, aangezien het programma zich naast LHBT’s ook richt op sekswerkers en mensen die drugs gebruiken.”

 

Foto: Renate Hartman, internationaal projectleider COC Nederland, (midden) spreekt met activisten uit afgelegen steden in Tadzjikistan over de mogelijkheden om ondersteuning van LHBT’s te versterken.