Terug naar overzicht

COC lanceert lespakket op Valentijnsdag

COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk lanceert vandaag met Codename Future het gratis lespakket What’s up?! Het lespakket onderscheidt zich van andere methoden omdat het specifiek gericht is op het starten en versterken van Gay-Straight Alliances (GSA’s) op school.  Het pakket is kosteloos te op te vragen via www.gaystraightalliance.nl.  

Hard nodig
Na een jarenlange lobby van COC zijn scholen sinds 1 december 2012 verplicht om aandacht besteden aan seksuele diversiteit (lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders: LHBT’s) . Aandacht voor seksuele diversiteit op middelbare scholen is nog hard nodig. “Maar 5 procent van de scholieren vindt dat je op school open kunt zijn over je seksuele voorkeur. Driekwart van de homojongeren krijgt te maken met pesten en andere vormen van antihomo-uitingen,” zegt Geert-Jan Edelenbosch, projectleider bij COC Nederland. “Wij willen dat het over een aantal jaar gewoon is om te kunnen zeggen op wie je verliefd bent, of dat nu een jongen of een meisje is.”

Ook de Tweede Kamer dringt inmiddels aan op bijzondere aandacht voor LHBT-pesten in een gesprek met staatssecretaris Sander Dekker van OCW.

Prikkelende vraagstukken
In het lespakket What’s up?! worden leerlingen aan de hand van o.a. televisiefragmenten en prikkelende vraagstukken aangezet om na te denken over seksuele diversiteit. Doel van de les is het bespreekbaar maken van en informeren over seksuele diversiteit in de klas.

Gay-Straight Alliance (GSA)
Leerlingen maken onder andere kennis met een GSA. Gay-Straight Alliances zijn clubs van leerlingen en docenten die met ondersteuning van COC op middelbare scholen seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken. De leerlingen worden aangemoedigd om zelf een Gay-Straight Alliance op te zetten. Hierdoor kunnen ze op school zelf bijdragen aan een positiever klimaat ten aanzien van LHBT-jongeren.

Kennis en vaardigheden
Codename Future heeft het lespakket ontwikkeld in opdracht van COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk. “Kenmerk van onze aanpak is dat we de keten omdraaien. We beginnen bij de belevingswereld van jongeren. Van daaruit ontwikkelen we de benodigde kennis en vaardigheden. Ons digitaal lesmateriaal biedt veel mogelijkheden om leerlingen inspirerend en prikkelend onderwijs te bieden”, aldus Tamara Ackermans, uitgeefmanager bij Codename Future.

Breed inzetbaar
Het lespakket What’s up?! is geschikt voor de onderbouw van het VO (leerjaar 1 en 2) en bestaat uit vier modules, die ieder circa 50 minuten duren. De modules kunnen los van elkaar ingezet worden tijdens het mentoruur, lessen maatschappijleer of biologie. De lessen zijn ook heel geschikt om te gebruiken als voorbereiding op een COC-voorlichtingsles.

Kosteloos bestellen
Docenten die lesgeven in de eerste en tweede klassen van het middelbaar onderwijs kunnen het pakket kosteloos bestellen via www.gaystraightalliance.nl

[Bron: COC NL]

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?