Terug naar overzicht

COC op Roze Zaterdag: tijd voor verbod discriminatie transgender- en intersekse personen

Het is tijd voor een expliciet wettelijk verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen. Dat stelde COC-voorzitter Tanja Ineke in haar speech op Roze Zaterdag in Gouda. Ze riep de Tweede Kamer op om komende week vóór zo’n verbod te stemmen. De oproep kreeg veel bijval van het publiek.

Kloof

In haar toespraak maakte COC-voorzitter Tanja Ineke duidelijk dat ons land er ‘op papier eigenlijk best wel goed’ voor staat als het om LHBTI-acceptatie gaat. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

“Hoe zit dat dan toch, met die kloof tussen de mooie cijfers op papier en de werkelijkheid die we soms ervaren?”, vroeg Ineke zich af. “Het antwoord daarop vind je in hetzelfde onderzoek, in de minder fraaie cijfers. Cijfers die laten zien dat één op de vijf Nederlanders mannen liever niet hand in hand ziet lopen. Dat Nederlanders maar weinig waardering kunnen opbrengen voor vrouwen die zich zogenaamd ‘mannelijk’ gedragen of voor mannen die zich zogenaamd ‘vrouwelijk’ gedragen. En dat ‘homo’ op school het meest gebruikte scheldwoord is.

Soms bekruipt me het gevoel dat je in Nederland wel homo mag zijn, maar niet homo mag doen. Dat je lesbisch mag zijn, maar niet lesbisch mag doen. Bi mag zijn, maar niet bi mag doen. En trans mag zijn, maar niet trans mag doen.

Zichtbaarheid, zoals hier op Roze Zaterdag, is de eerste stap. Laten zien dat we er zijn. Onze plek opeisen.

Laten zien dat het wél kan: de hand van je vriend vastpakken, je vriendin op straat een zoen geven. Laten zien dat homo, lesbo, bi en trans zijn betekent dat je dan ook homo, leso, bi en trans wilt doen. Aan Nederland, en aan elkaar.

En niet alleen vandaag, maar het hele jaar door. Want met één dag per jaar nemen we geen genoegen. Met acceptatie op papier nemen we geen genoegen.

We zijn niet van papier. We zijn mensen van vlees en bloed. We lopen hand in hand over straat. We zoenen. We hebben lief. We hebben seks.

En Nederland: je went er maar aan!

Oproep Tweede Kamer

“We zijn van ver gekomen, en we hebben nog een lange weg te gaan. Ook als het gaat om gelijke rechten”, concludeerde Ineke. En ze wijst dan op een kans om een stap vooruit te zetten.

De Tweede Kamer spreekt naar verwachting op donderdag 28 juni over een voorstel van D66, PvdA en GroenLinks om discriminatie van trans- en intersekse personen expliciet te verbieden. COC, TNN en NNID pleiten al lang voor zo’n verbod; het onderwerp is ook opgenomen in COC’s Regenboog Stembusakkoord.

Onder luidde bijval van het publiek roept COC-voorzitter Tanja Ineke de Tweede Kamer op voor zo’n verbod te stemmen.

[Bron: COC NL – Foto’s Roze Zaterdag Gouda 2018-Tanja Ineke: COC NL-Philip Tijsma]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?