Terug naar overzicht

COC op werkbezoek in Haïti

COC Nederland is voor het eerst in Haïti voor een oriënterend bezoek om de leef- en werkomstandigheden van de LHBT-gemeenschap en -organisaties te onderzoeken en vast te stellen op welke wijze hen ondersteuning geboden kan worden.

Natuurgeweld (zoals onlangs orkaan Matthew en de aardbeving van 2010) blijkt een negatieve uitwerking gehad te hebben op de LHBTI-gemeenschap. LHBTI’s worden namelijk als zondebokken voor het natuurrampen gezien. LHBTI’s worden ook als duivels voorgesteld door lokale christelijke fundamentalisten, die daarvoor steun krijgen van buitenlandse religieuze groepen die erg actief zijn in het land.

haiti-lhbti-activiste-tijdens-werkbezoek-coc-nl-januari-2017

De instabiele politieke situatie in Haïti leidt ook tot homofobe politieke speeches en het misbruiken van de ‘homoseksuele kwestie’ in politieke campagnes. Van steun voor LHBTI’s tegen de discriminatie waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden, is volstrekt geen sprake.

haiti-lhbti-organisaties-logos

Desondanks zijn er in Haïti LHBTI-organisaties, zoals Kouraj, SERovie en Facsdis, die steeds zichtbaarder vechten voor gelijkberechtiging en acceptatie van LHBTI’s. COC Nederland is van plan om deze organisaties te ondersteunen – bij het helpen verder opbouwen van hun organisaties en netwerken, het ontwikkelen van een strategie om belangen te behartigen en weerbaar te zijn tegen de tegenkrachten in de Haïtiaanse samenleving. COC-internationaal medewerker Nina Guillerme onderlegt daarover nu met strijdbare LHBTI-activisten in Haïti.

[Bron/Foto’s: COC NL-Nina Guillerme]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!