Terug naar overzicht

COC pleit bij Staatscommissie voor meerouderschap

Er moet een goede wettelijke regeling komen voor meerouderschap. Dat bepleitte COC Nederland op vrijdag 12 december bij de Staatscommissie Herijking Ouderschap.

COC-voorzitter Tanja Ineke vertelde de Commissie dat in de LHBT-gemeenschap steeds meer mensen bewust kiezen voor meerouderschap: twee lesbische moeders die samen met een homoman (en zijn partner) een kind opvoeden, of een homopaar dat samen met een vrouw een kind opvoedt.

Volgens het COC is het in het belang van het kind dat de band met al deze volwassenen juridisch goed beschermd wordt. Nu mag een kind volgens de wet niet meer dan twee ouders hebben.

Ineke schetste tijdens de hoorzitting de praktische problemen waarmee drie concrete meeroudergezinnen en hun kinderen in praktijk te maken krijgen omdat er geen wettelijke meerouderschapsregeling bestaat.

Zo kunnen er problemen ontstaan als niet-officiële ouders met het kind naar de dokter of naar ouderavonden op school gaan. Ze kunnen daar geweigerd worden omdat ze geen ouder zijn. Het zelfde geldt bij de douane als niet-officiële ouders met het kind op vakantie gaan.

Als de twee officiële ouders een ongeluk krijgen en overlijden, is er geen enkele garantie dat de derde of vierde ouder de opvoeding van het kind mag voortzetten. Bij een erfenis betaalt een kind 300 euro belasting over elke 1000 euro die het erft van zijn niet-officiële ouder, en slechts 100 euro bij officiële ouders.

Tanja bij staatscommissie - FOTO Philip Tijsma

Ook benadrukte de COC-voorzitter het belang van erkenning door de wet van feitelijk ouderschap. Derde en vierde ouders die hun kind een heel leven lang verzorgen, zijn volgens de wet nu officieel ‘niets’ van het kind. Kinderen beschouwen een volwassene als hun ouder, maar de wet geeft hen nu ongelijk.

De Staatscommissie onder leiding van Aleid Wolfsen vroeg onder meer of een regeling voor meerouderschap volgens het COC zal leiden tot meer conflicten tussen de betrokkenen. Volgens de belangenorganisatie doen conflicten zich voor in alle soorten gezinnen, of ze nu bestaan uit twee, drie of vier ouders. Het is beter om die situatie juridisch goed te regelen dan om één of twee ouders bij voorbaat juridisch buiten spel te zetten, zoals nu het geval is.

In Canada bestaat al een wettelijke regeling voor meerouderschap. In Engeland kunnen meer dan twee ouders het ouderlijk gezag krijgen.

Het COC pleit sinds 2011 voor een wettelijke regeling voor meerouderschap en meeroudergezag. Dat pleidooi was één van de redenen voor het instellen van de Staatscommissie. Het leidde eerder tot een onderzoek van het WODC naar meeroudergezag. Daaruit bleek dat een meerderheid van de meeroudergezinnen het ouderlijk gezag graag aan alle betrokken ouders zou willen geven, wat nu niet mogelijk is.

Bij de hoorzitting werd namens het COC gesproken door COC-voorzitter Tanja Ineke en Philip Tijsma (voorzitter COC’s Landelijke Werkgroep Politiek). Ook waren er vertegenwoordigers aanwezig van o.a. stichting Meer dan Gewenst.

[Bron: COC NL]

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt bij de Staatscommissie – foto: Philip Tijsma voor COC NL

Brandbox foto: Janus van den Eijnden

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!