Terug naar overzicht

COC positief over trouwvergunning voor homo/lesbische paren

‘We zullen het voorstel goed bestuderen, maar onze eerste indruk is positief’, aldus Vera Bergkamp. ‘Het lijkt er op dat de minister goed naar onze kritiek heeft geluisterd en dat lesbische en homoparen, net als hetero’s, ook in de toekomst hun buitenlandse partner naar Nederland kunnen laten komen’.

Door een maatregel in het regeerakkoord leek het onmogelijk te worden voor paren van gelijk geslacht om hun buitenlandse partner naar Nederland te laten komen. Het kabinet wil de zogenaamde ‘gezinsvorming’ namelijk beperken tot partners die al in het land van herkomst met elkaar getrouwd zijn. Aangezien lesbiennes en homo’s in veel landen niet kunnen trouwen, zou het voor hen in feite onmogelijk worden om in Nederland een bestaan met hun buitenlandse partner op te bouwen.

COC Nederland protesteerde tegen de maatregel en sprak daarover eerder dit jaar met minister Leers.

COC ziet een aantal knelpunten in het huidige voorstel van de minister. Het betreft ondermeer de termijn waarvoor de trouwvergunning verstrekt wordt; die moet voldoende zijn om daadwerkelijk de sluiting van een huwelijk of geregistreerd partnerschap te kunnen regelen. Ook zal het COC onderzoeken of lesbiennes en homo’s die een trouwvergunning aanvragen, bijvoorbeeld bij de ambassade in Iran, daardoor niet in gevaar kunnen komen. Het COC zal de kritiekpunten binnenkort in een gesprek met de minister toelichten.

COC Nederland is overigens geen voorstander van het kabinetsbeleid om gezinsvorming te beperken tot mensen die getrouwd zijn.

‘Iedere Nederlander, homo of hetero, zou zelf moeten kunnen kiezen of men wil trouwen of dat men de voorkeur geeft aan ongehuwd samenleven. Dit beleid is ouderwets, het ademt de spruitjeslucht van de jaren vijftig’, aldus voorzitter Bergkamp.

Zie ook:

Tijdelijke trouwvergunning voor paren van gelijk geslacht