Terug naar overzicht

COC: Roep pauselijke nuntius op het matje

COC Nederland noemt de recente uitspraken van de paus over homoseksualiteit ‘verbijsterend en liefdeloos’. Het COC pleit ervoor dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de pauselijke nuntius in Nederland op het matje roept en dat het Vaticaan haar bijzondere status bij de Verenigde Naties verliest.

“In plaats van een boodschap van vrede en liefde, kiest de paus in deze kersttijd voor een frontale aanval op homoseksuele vrouwen en mannen”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘”Ik vind dat verbijsterend en liefdeloos. Het is kwetsend voor LHBT’s in het algemeen, treft Rooms-Katholieke LHBT’s in hun ziel, en lijkt veel heteroseksuele katholieken van hun eigen kerk te vervreemden.”

Ineke noemt de ‘obsessie’ van het Vaticaan met homoseksualiteit ‘opmerkelijk’. “Terwijl er oorlogen woeden en mensen sterven van de honger, kiest het Vaticaan voor het veroordelen van mensen die van elkaar houden. Als het gaat om Oeganda, waar met een beroep op het geloof de meest vreselijke anti-homowetgeving dreigt te worden ingevoerd, is het Vaticaan muisstil.”

Het COC vraagt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken om de nuntius – de ambassadeur van de paus in Nederland – op het matje te roepen over de uitspraken van paus Benedictus XVI. Op zijn Facebookpagina stelde Timmermans vrijdag in reactie op de uitspraken van de paus: “Het burgerlijk huwelijk openstellen voor mensen van gelijk geslacht is niets meer of minder dan respect voor de unieke mens.”

Het COC pleit er verder voor dat het Vaticaan haar bijzondere status bij internationale organisaties als de Verenigde Naties en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wordt ontnomen. In tegenstelling tot andere wereldgodsdiensten, mag het Vaticaan – als zelfstandig staatje – aan vergaderingen van deze organisaties deelnemen. De ‘Heilige Stoel’ gebruikt die status regelmatig om voorstellen tot het verbeteren van LHBT-mensenrechten tegen te werken.

Paus Benedictus XVI stelde vrijdag tijdens zijn jaarlijkse kersttoespraak voor de Romeinse Curie en medewerkers van het Vaticaan dat homo’s de rol die God hen heeft gegeven, manipuleren en dat ze daarmee ‘de essentie van het menselijk wezen’ vernietigen. Het is de tweede keer in een week tijd dat de paus zich uitspreekt tegen homoseksualiteit en het homohuwelijk. In een recente toespraak zei de kerkvorst dat het homohuwelijk een bedreiging is voor de wereldvrede, net als abortus en euthanasie.

De paus lijkt zich in zijn recente uitspraken overigens niet alleen tegen homoseksuelen te keren, maar ook transgenders aan te vallen: “Mensen bestrijden de gedachte dat ze een aard hebben, hun gegeven door hun lichamelijke identiteit (…) Maar zij ontkennen die natuur en besluiten voor zichzelf dat die niet iets is dat hun gegeven is, maar dat zij die voor zichzelf maken.”

Steun ook de Facebook-actie ‘Geen bloemen naar de paus’ – want waarom zouden we jaarlijks ‘bloemen uit Nederland’ naar een paus sturen die onophoudelijk LHBT’s schoffeerd en veroordeeld?

[Bron: COC NL – Foto paus Benedictus XVI – Waka Jawaka]

Zie ook:
NOS – Commotie over uitspraken paus
Trouw – COC verbijsterd over anti-homouitspraken paus
RK NieuwsNet – Paus wil religies bundelen tegen homohuwelijk
RTL – Steeds meer Nederlanders ‘ontkerken’ na uitspraken paus
Hart van Nederland – De paus verdient geen bloemen
AT5 – COC verbijsterd over homouitspraken paus
RK NieuwsNet – Wilfried Baijens weg bij katholieke kerk
Irish Times – Dutch foreign minister critcises pope’s view on same-sex marriage

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?