Terug naar overzicht

COC roept Plasterk op tot actie bij uitvoering regeerakkoord

COC Nederland roept minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op om haast te maken met de uitvoering van afspraken uit het regeerakkoord over de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). Dat schrijft COC-voorzitter Tanja Ineke woensdag in een brief aan de minister namens tal van LHBT-organisaties. 

In het regeerakkoord is onder meer afgesproken dat het kabinet een einde zal maken aan de enkele-feitconstructie, het wetsartikel waarmee scholen in het bijzonder onderwijs openlijk homo- en biseksuele leerlingen en docenten kunnen wegsturen. Plasterk heeft op dit punt echter nog geen wetswijziging ingediend. Volgens COC’s Roze Stembusakkoord, dat onder meer is getekend door de regeringsfracties VVD en PvdA, moet de afschaffing voltooid zijn vóór 3 september 2013.

‘Op 3 maart zijn we precies halverwege de termijn die in het Roze Stembusakkoord is afgesproken om langslepende kwesties als de enkele-feitconstructie en de weigerambtenaar te regelen,’ stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Het is nu tijd om tempo te maken.’

Het COC pleit al lang voor afschaffing van de enkele-feitconstructie. In 2009 tekenden zo’n dertigduizend mensen een nationale internetpetitie van het COC over de kwestie. De betreffende wetgeving behoort tot de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken.

Weigerambtenaren

Het COC vraagt Plasterk tevens om spoedig een einde te maken aan het fenomeen weigerambtenaar. Het Roze Stembusakkoord bepaalt dat die kwestie vóór 3 september a.s. geregeld moet zijn. Ook het regeerakkoord kondigt maatregelen aan tegen de weigerambtenaar. De Kamerfractie van D66 diende een initiatiefwetsvoorstel in over het onderwerp.      

Transgenders

In de brief aan Plasterk pleit het COC verder o.m. voor een expliciet verbod op discriminatie van transgenders en biseksuelen in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Een dergelijk verbod bestaat momenteel nog niet.

Het COC stuurt de brief aan minister Plasterk mede namens Transgender Netwerk Nederland, de LesBische Alliantie/Stichting OndersteBoven, Landelijk Netwerk Biseksualiteit, LHBT-jongerenorganisatie Expreszo, Stichting Vrienden van de Gay Krant, kenniscentrum MOVISIE en Dutch Government Pride Platform.

[Bron: COC NL – Foto Ronald Plasterk – Rijksoverheid.nl]

Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?